Hišo je treba od strehe do tal, vmes pa ne smemo zanemariti niti najmanjšega elementa. Pravzaprav se gre ravno tem posebej posvetiti, saj pogosto predstavljajo največjo težavo pri izolaciji. Najprej pa je treba seveda poskrbeti za tiste elemente, ki so največji in najbolj izpostavljeni. V notranjih prostorih je za to razmeroma enostavno poskrbeti – izolacija stropa in sten je rutinsko opravilo, ki ga opravimo že pri gradnji, lahko pa precej učinkovito izdelamo dodatno izolacijsko plast tudi v že končanih prostorih.

V stanovanjskih prostorih je treba poskrbeti predvsem za to, da minimaliziramo toplotne izgube. Stanovanje pogosto ogrevamo, a tudi če ga ne, je smiselno zadržati čim več toplote v hladnih dneh. Pri tem ima pomembno vlogo izolacija stropa, saj se topel zrak dviga in prav skozi strop uhaja v druge prostore oziroma v okolje. Na srečo je izolacija stropa tudi precej enostavno opravilo, ki omogoča več pristopov, seveda pa je za to najbolje poskrbeti že ob gradnji. Res pa je, da se izolacija stropa včasih kar nekoliko zanemarja, predvsem v zgornjih nadstropjih, kjer pa je še posebej pomembna – podstrešnih prostorov na primer običajno ne izoliramo, s tem pa lahko pride do velikih toplotnih izgub.

Celovita toplotna izolacija hiše mora torej vključevati odlično izolacijo notranjih prostorov, ki omogoča zadrževanje toplote v notranjosti, ter zunanjo izolacijo, ki je nenazadnje prva linija obrambe pred vplivi okolja. Posebej pa moramo poudariti tiste elemente, ki lahko zmotijo učinkovitost izolacije in povzročijo toplotne izgube. To so izpostavljeni elementi, ki pomenijo nevarnost nastanka toplotnih mostov, pa tudi nekateri elementi, ki so ranljivi že zaradi svoje konstrukcije, na primer temelji. Toplotna izolacija hiše mora še posebej upoštevati te elemente, saj lahko pokvarijo učinke sicer dobre izolacije. Če se pravočasno in dovolj pozorno lotimo načrtovanja izolacije ter izdelavo zaupamo pravim strokovnjakom, bodo rezultati odlični.

Categories: Drugo