Polikarbonat je umetna plastična masa, ki prepriča s širokim razponom funkcionalnosti. Uporablja se v najrazličnejših aplikacijah, predvsem pa je priljubljen v gradbeništvu, kjer pridejo posebej do izraza nekatere izrazite prednosti. Med drugim je ugodna tudi za polikarbonat plošče cena, kar je še dodatna prednost.

Predvsem pa bodo uporabniki zadovoljni z vsestransko uporabnostjo tega materiala. Seveda pri tem zelo pomaga, da je za polikarbonat plošče cena tako ugodna, saj si lahko privoščimo eksperimentiranje in izdelavo poljubnih elementov po meri. Na voljo so zelo raznolike rešitve, predvsem razne kritine in svetlobni elementi, ki dodajo objektu dodatne funkcionalnosti. Polikarbonat lahko opravlja funkcijo običajne kritine, prav v tej nalogi se najbolj izkaže, zato se zelo pogosto uporablja kot kritina pri nadstreških, kolesarnicah, garažah in podobnih objektih. Pogosto zadostuje že uporaba ene same polikarbonat plošče, cena pa je v tem primeru zanemarljiva, sploh glede na to, da ponuja material številne pozitivne lastnosti in posebne odlike pri tej aplikaciji.

Polikarbonat je prosojen material, ki omogoča učinkovit prehod svetlobe. To lastnost lahko s pridom izkoristimo pri oblikovanju svetlobnih elementov, kakršne so strešne kupole. To so svetlobniki, ki omogočajo prehod naravne svetlobe v prostor, ki morda nima zunanjih sten in ne more izkoristiti funkcionalnosti oken. Strešne kupole so zelo učinkovite pri svojem delu, zato se pogosto uporabljajo na večjih objektih, ki potrebujejo dodatno osvetlitev in jim naravna svetloba seveda zelo koristi. V poštev pridejo različni materiali, so pa strešne kupole večinoma izdelane prav iz polikarbonata, ki omogoča zadostno prilagodljivost za oblikovanje poljubnih oblik in elementov, ki bodo pri svoji nalogi kar najbolj učinkoviti. Material je dovolj trden, da lahko zanesljivo služi kot učinkovita kritina tudi v primeru slabih vremenskih razmer in drugih obremenitev, dobro se obnese celo pri dolgotrajni uporabi v takšnem okolju, kar ni samoumevno pri plastičnih masah, ki so posebej dovzetne za škodljive vplive UV sevanja.

Categories: Drugo