Morda bi si mislili, da so v solarnem sistemu najpomembnejša komponenta sončni kolektorji, a v resnici je treba še več pozornosti nameniti akumulatorjem. Ti so namreč v osrčju sistema in morajo ustrezati tako kolektorjem, ki so vir energije, kot tudi porabnikom, ki od akumulatorja energijo prejemajo. Na voljo imamo več različnih vrst akumulatorjev, tako da se ni mogoče preprosto odločiti le na podlagi kapacitete. Treba je upoštevati še nekatere druge specifikacije, lahko pa se odločimo za namenske solarne akumulatorje, ki veljajo za dokaj varno in zanesljivo možnost.

Za večino uporabnikov se bo v solarnem sistemu najbolje obnesel AGM akumulator, ki združuje idealno kombinacijo lastnosti. Gre za ciklični akumulator, ki je prilagojen rednemu praznjenju in polnjenju. Deluje sicer podobno kot klasični avtomobilski akumulatorji, a je zasnovan tako, da kislina, ki spodbuja kemične reakcije za zadrževanje električne energije, ni preprosto zaprta v akumulator, temveč je z njo napita steklena volna, kar preprečuje razlitje ali porabo kisline, hkrati pa vseeno omogoča učinkovito delovanje. AGM akumulator je tako bistveno bolj zanesljiv, lahko ga shranjujemo v ležečem položaju, predvsem pa je prednost ta, da ga ni treba vzdrževati. Akumulator je zaprt in ni treba dolivati niti vode niti kisline – zaradi tega se včasih zamenjuje z gel akumulatorji, ki so sicer tudi idealni za solarne sisteme, a delujejo po drugačnem principu in so tudi bistveno dražji.

AGM akumulator ima torej nekatere prepričljive prednosti, ki jih sončni kolektorji s pridom izkoristijo za učinkovito napajanje celotnega sistema. So tudi dokaj ugodni in imajo dolgo življenjsko dobo, če jih ne izpostavljamo posebnim obremenitvam. Seveda moramo tudi AGM akumulator previdno uporabljati, sončni kolektorji morajo biti pri polnjenju učinkoviti, porabniki pa ne prezahtevni. Vse komponente je treba med seboj uskladiti, le tako bo izkoristek vsakega člena kar najboljši, s tem pa bo najboljše tudi zadovoljstvo uporabnika na dolgi rok.

Categories: Drugo