Računalniki so izjemno koristni in uporabni, saj si na praktično nobenem delovnem mestu ne moremo več predstavljati dela brez teh naprav. Včasih pa zahtevajo veliko dela in truda, povzročajo skrbi, stroške in slabo voljo. Mnoga opravila na računalniku so še vedno zamudna in se zdijo nepotrebna, predvsem pa imajo omejene možnosti tisti, ki potrebujejo računalnik za zelo specifična opravila. Če želimo prevzeti nadzor nad računalnikom in do popolnosti izkoristiti ves potencial, ki ga naprava ponuja, bomo morali najprej sami poprijeti za delo.

Prve korake seveda ponujajo računalniški tečaji, ki razkrivajo marsikatero funkcionalnost, ki je morda nismo poznali. Začetniški tečaji so seveda zelo osnovni, a na voljo so tudi mnogi napredni računalniški tečaji, ki bodo veliko novega znanja predstavili tudi tistim, ki se sicer v digitalnem svetu dobro znajdejo. Naslednjo stopničko predstavlja učenje programiranja, vsaj osnov in teorije algoritmov in programskih jezikov, saj je že načrtovanje rešitve pogosto večji izziv kot dejansko programiranje. Računalniški tečaji ponujajo tudi ta znanja in spretnosti.

Boljši izkoristek funkcionalnosti računalnikov pa omogočajo tudi nekatera orodja, ki so namenjena ravno tej nalogi. To so recimo Microsoft PowerApps – gre za možnost oblikovanja poljubnih aplikacij, ki lahko zelo pomagajo pri delu z računalnikom. PowerApps je programsko okolje, v katerem lahko brez znanja specifičnih programskih jezikov izdelamo lastne aplikacije ali prilagodimo funkcionalnosti povezane programske opreme. Spremenimo lahko na primer tudi delovanje programov v paketu Microsoft Office, tako pa potrebujemo le dobro idejo in dober načrt prilagoditev, in že si lahko delo močno poenostavimo. PowerApps omogočajo enostavno avtomatizacijo mnogih nadležnih opravil, s katerimi se redno soočamo pri delu, hkrati pa ponuja okolje tudi potencial za razvoj zelo zmogljivih aplikacij. Ne bo se torej treba ukvarjati z zamudnimi in neproduktivnimi opravili, temveč bomo za to delo prilagodili funkcionalnosti računalnika, tako pa svoje delo poenostavili in optimizirali.

Categories: Storitve