Pri izolaciji stanovanja velik izziv predstavljajo predvsem mejne površine, pri katerih je največ tveganja za izmenjavo energije z okoljem. Zaradi tega pride do toplotnih izgub, občutek v prostoru je manj prijeten, pa tudi učinkovitost ogrevanja ne bo posebej spodbudna. Da bi zagotovili kar najboljšo izkušnjo pri bivanju v stanovanju, moramo zato poskrbeti za dobro izolacijo teh površin.

Omembe si recimo zasluži izolacija stropa, na katero radi pozabimo, če se osredotočamo le na stene. Strop je lahko mejna površina, ki nas ločuje od podstrešja, ki običajno ni izolirano ali pa je izolacija pomanjkljiva. V takšnih primerih je izolacija stropa naravnost nujna, saj brez nje tvegamo velike toplotne izgube pri izmenjavi energije s podstrešjem. Glede na to, da gre za velike površine, ki so tudi neposredno izpostavljene okolju, je smiselno to izmenjavo kar se da omejiti. Kakovostna izolacija stropa ponuja odličen rezultat, pri tem pa ne zahteva veliko dela ali visokih investicij.

Nadalje pa se moramo posvetiti predvsem tistim elementom, ki pri prehodu v zunanjost ponujajo nekaj več priložnosti za uhajanje toplote. Tako recimo poudarek zahteva tudi toplotna izolacija balkona, ki je pogosto nekoliko zahtevnejša. Izolacija stropa recimo zahteva le izolacijo velike ravne površine, medtem ko je balkon običajno veliko bolj kompleksen in zahtevnejši za izolacijo. Vseeno pa je lahko toplotna izolacija balkona zelo dobro narejena in ponudi prepričljiv učinek. To lahko pričakujemo od celovite izolacije, ki ne dopušča možnosti za nastanek toplotnih mostov. Pri balkonu najdemo številne kotičke, ki jih je težko izolirati, tem pa se moramo posebej pozorno posvetiti. Le tako lahko pričakujemo, da bo toplotna izolacija balkona res dobro opravljala svoje delo.

Prav tako imamo opravka z drugimi površinami, ki predstavljajo tveganje za izgubo toplote. Tem namenjamo posebno pozornost, zaslužijo si tudi nekoliko višje investicije pri izolaciji, da le zagotovimo kar najboljši rezultat tega dela.

Categories: splošno