Pleskanje stanovanja je projekt, ki se ga lahko lotimo tudi sami, čeprav uspeh seveda ni zagotovljen. Če se odločimo za takšno opravilo, bomo morali najprej izbrati prave barve, kar pa je že lahko znaten izziv za tiste, ki se na to ne spoznajo. Potrebovali bomo seveda zidne barve, a že med temi je izbira precej pestra in niso vsi izdelki enako primerni za določen namen.

Notranje zidne barve

Za notranje zidove bomo potrebovali barve, ki so namenjene takšnemu okolju. Ker gre za najpogostejšo rabo barv, je ponudba na tem področju zelo pestra. To pomeni, da bomo brez težav našli cel kup ustreznih barv, morda pa bo težko izbrati tisto, ki bo najbolje ugodila našim željam in potrebam. Na srečo so notranje zidne barve precej prizanesljive tudi do tistih, ki pri izbiri niso povsem informirani o vseh detajlih, tako da bo verjetno skoraj vsaka izbira dokaj dobra.

Treba pa se je nekoliko znajti pri sami uporabi barv. Nekatere je treba pred uporabo razredčiti, včasih jih tudi mešamo. Poleg tega se nanos notranje zidne barve včasih izvaja kar neposredno na steno, včasih pa je treba površino najprej impregnirati z drugimi sredstvi.

Zunanje zidne barve

Zidne barve so lahko namenjene tudi zunanji uporabi, za kar pa moramo izbrati prav posebne barve. To bo večinoma barva za fasado, ki je zelo dobro prilagojena za različne razmere, katerim je izpostavljena na prostem. Seveda bo tudi barva za fasado na voljo v vseh mogočih barvnih odtenkih, razlika je le v tem, da gre za nekoliko bolj odporno barvo, ki se dobro obnese v boju proti zahtevnejših razmeram. Notranje barve v takšnem okolju ne pridejo v poštev, saj zelo hitro zbledijo, poleg tega ne varujejo površine sten. Nasprotno bo barva za fasado služila tudi kot zaščita sten zgradbe pred vplivi okolja, ki lahko ogrozijo celo stavbo.

Categories: Stanovanje