Ob postavitvi domače sončne elektrarne je pogosto najbolj privlačna opcija prav ta, da izberemo celoten komplet in z enim samim nakupom pridobimo prav vse potrebne komponente. S tem se izognemo številnim komplikacijam in tudi nekaterim stroškom. Res pa je, da lahko z nepozorno izbiro še vedno povzročimo veliko slabe volje in nezadovoljstva na dolgi rok. Ni namreč nujno, da bo komplet res povsem odgovarjal pričakovanjem in željam.

Najbolj pozorni smo predvsem pri izbiri tistih komponent, ki so za delovanje sistema najbolj pomembne. Poleg samih celic oziroma panelov je to gotovo še akumulator, ki je včasih izrazita šibka točka kompleta. Ne nujno v tem, da s svojo zmogljivostjo in kapaciteto ne odgovarja panelom, temveč tudi z drugimi lastnostmi, ki jih je treba dobro prilagoditi temu načinu uporabe. Solarni komplet mora gotovo vključevati akumulator, ki bo kos obremenitvam v takšnem okolju. Čeprav so paneli dokaj šibki in ne proizvajajo višjih napetosti, pa tudi preostanek sistema je običajno dokaj šibak, mora biti akumulator pri svojem delu povsem zanesljiv.

Kateri akumulator izbrati?

Priporočajo se kakovostni izdelki, na katere se lahko zanesemo. Posebej priljubljeni so Topla akumulatorji, ki imajo dolgo in impresivno tradicijo. Seveda se Topla akumulatorji najpogosteje uporabljajo v vozilih, takšni akumulatorji niso primerni za uporabo v solarnem sistemu. Najdemo pa alternative, ki so povsem prilagojene prav za tak način uporabe. Topla akumulatorji ponujajo zanesljivost in optimalen izkoristek, vedno pa je treba to komponento izbrati na podlagi zahtev in značilnosti preostanka kompleta.

Zahteve vsake situacije so tako specifične, da ne moremo vedno priporočiti istih izdelkov. V nekaterih primerih lahko pričakujemo dobro izkušnjo tudi če se odločimo za najcenejši akumulator, v drugih bo seveda ključnega pomena prav to, da izberemo kakovosten, zmogljivo in zanesljiv izdelek. V vsakem primeru pa je pomembno, da solarni komplet vključuje celotno kombinacijo naprav, ki se med seboj brezhibno povezujejo.

Categories: dom