Pri izračunu stroškov ogrevanja imamo opravka z različnimi številkami ter s številnimi dejavniki, ki jih moramo upoštevati. V poštev pridejo celo nekateri majhni detajli, predvsem pa se orientiramo na podlagi tistih glavnih razlik in značilnosti različnih sistemov. Tako je tudi za talno gretje cena odvisna od različnih faktorjev in se lahko precej razlikuje glede na to, katero rešitev izberemo.

Toplovodno talno gretje

Če se odločimo za toplovodno talno gretje, o ceni v veliki meri odloča hišni vodovod. V nekaterih primerih ta sicer ne bo povzročal težav, čisto možno pa je, da bo potrebna kakšna večja prilagoditev, ki seveda pomeni dodatne stroške. Najbolje jo bodo odnesli tisti, ki lahko hišni vodovod načrtujejo povsem na novo, skladno z drugimi komponentami ogrevalnega sistema. To je recimo možno pri načrtovanju in gradnji nove zgradbe ali pa pri kakšnih večjih renovacijah. Če lahko hišni vodovod povsem prilagodimo ogrevalnemu sistemu, lahko pričakujemo zelo dobro delovanje ogrevanja in odličen izkoristek na dolgi rok.

Če želimo toplovodno omrežje prilagoditi naknadno, bo za talno gretje cena verjetno nekoliko višja, saj bo potreben zahtevnejši poseg. To sicer ni nujno, vse je odvisno od obstoječega sistema in zahtevanih prilagoditev.

Električno talno gretje

Bistveno ugodnejša bo za talno gretje cena, če se odločimo za električni sistem. Ta je namreč enostavnejši za vgradnjo in ne zahteva povezave s toplovodnim omrežjem, le z elektriko, ki je praviloma enostavneje dostopna. Električno talno gretje je v izhodišču cenejše in enostavnejše za vgradnjo, se pa na dolgi rok s svojim izkoristkom ne more kosati z nizkotemperaturnimi toplovodnimi sistemi, ki jih ogreva toplotna črpalka. Tako bo za talno gretje cena v izhodišču morda res ugodna, ni pa nujno, da bo zaradi tega ta izvedba boljša od toplovodne. V nekaterih primerih gotovo pride v poštev, v nekaterih pa ne – cena pri tem ni poglavitni dejavnik.

Categories: dom