Nedostopni tereni ob cestah, kjer se tako rado zarašča grmovje, potrebujejo vsaj vsakoletno košnjo. Kamnita podlaga in večji nakloni onemogočajo košnjo teh predelov s konvencionalnimi kosilnicami, zato je treba v takih primerih uporabiti drugačen pristop. Prava izbira za tovrstno košnjo so nahrbtne kosilnice, ki jih nosimo na hrbtu, tako da ne povzročajo dodatne utrujenosti v rokah. V nasprotju z običajnimi kosilnicami na nitko imajo Husqvarna kosilnice ergonomsko bistveno bolj izpopolnjene karakteristike, zato je celodnevno delo z njimi precej lažje, kot pa z navadnimi kosilnicami na nitko.

Nahrbtne kosilnice delujejo na podoben princip kot navadne nitkarice. Zelo lahek, a močan dvotaktni motor je prek torzijskega prenosa povezan z ročajem in glavo, ki jo lahko poljubno nastavljamo. Husqvarna kosilnice omogočajo pripetje zelo raznolikih glav; najbolj poznana je prav gotovo glava z nitko, pri kateri centrifugalna sila povzroči, da poreže plevel in ostalo rastje brez vsakršnih težav. Nitkarska glava prav tako omogoča zelo udobno delo brez možnosti okvare naprave: če z nitko udarimo ob kamen ali oster rob, se ta enostavno pretrga in ne prenese sile udarca naprej. Mehanizem znotraj nitkarske glave pa na prefinjen način prepozna tovrstne dogodke in se na njih odzove s postopnim spuščanjem v glavi navite nitke, tako da se ta ponovno napne po celotni širini košnje. Husqvarna kosilnice pa poleg nitkarske glave omogočajo še druge nastavke za delo na bolj grobem terenu.

Ena najbolj pogostih tako imenovanih »heavy duty« priklopov za nahrbtne kosilnice je prav gotovo trikrako jekleno rezilo. Z njim je košnja nekoliko olesenelih plevelov ali pa celo mladega grmovja zelo enostavna, saj imajo precej večjo rezalno moč od nitke in so bolj ostri. Tudi pri udarjanju ob kamen se le zvijejo in ne razletijo, kar je pomembno za varnost slehernega uporabnika, po košnji pa se jih da na enostaven način zravnati in ponovno nabrusiti.

Categories: Drugo