Največ lahko za zdravje svojih zob storimo kar sami doma, saj o tem v največji meri odloča ustna higiena, zelo pozorni pa moramo biti še na prehrano in morebitne razvade, ki lahko škodujejo izgledu in zdravju zob. Seveda pa na dolgi rok ne moremo pričakovati, da se obremenitve, ki jih zobje vsak dan prenašajo, ne bodo pokazale v določenih posledicah. Splača se torej premisliti tudi o drugih možnostih učinkovite preventive, da lahko preprečimo razvoj različnih nevšečnosti in težav. En izmed najboljših ukrepov za preventivno zaščito je čiščenje zobnega kamna, ki se pogosto izvaja preventivno.

Med glavnimi razlogi za razvoj težav v ustni votlini je pomanjkljiva ustna higiena, ki vodi v zadrževanje škodljivih snovi v nedostopnih kotičkih okoli zob. Zobni kamen spodbuja zadrževanje teh snovi in potencira težave, ki iz tega izvirajo, pri tem pa se obloge le še kopičijo. Da bi se izognili težavam, kot je vnetje obzobnih tkiv, je redno čiščenje zobnega kamna ključnega pomena. Najbolje bo, da to storitev opravi usposobljen ustni higienik ali zobozdravnik.

Pri dobrih zobozdravnikih je čiščenje zobnega kamna zelo učinkovito in uspešno ter ponuja trajne rezultate. Obstajajo različni načini za to, vedno pa se seveda uporabi pravi pristop glede na stanje in pričakovane rezultate. Poleg tega lahko čiščenje zobnega kamna nadgradimo še z drugimi posegi, recimo z dodatno zaščito zobne sklenine. To je lahko odlična nadgradnja, saj preprečimo ponovno nastajanje zobnega kamna in kopičenje vsiljivcev na površini zob. Čiščenje zobnega kamna se pogosto izvaja kar v sklopu rednih pregledov pri zobozdravniku, seveda pa se lahko za to storitev odločimo tudi sami brez kakšnega posebnega načrta.

Čeprav ponujajo profesionalne storitve na tem področju zelo dober učinek, rezultat čiščenja zobnega kamna ne bo trajen. Za kar najboljši dolgoročni učinek poskrbimo sami z dobro ustno higieno in rednimi pregledi pri zobozdravniku. 

Categories: Drugo