AED defibrilator je namenjen različnim uporabnikom, veliko naprav pa je nameščenih na javnih mestih, kjer jih lahko uporabi vsak, če se pojavi potreba po tem. Pomembno je torej, da vemo, kdaj se defibrilator uporablja in kako ga uporabljamo. Prav tako moramo vedeti, da ni defibrilator srčni spodbujevalnik ter se ne uporablja v primeru vseh težav s srcem. Posledično se je treba nekoliko poučiti tudi o znakih srčnega zastoja, kar je gotovo zelo koristno tudi za tiste, ki se ne pripravljajo izključno na uporabo defibrilatorja. Nazadnje pa je treba zagotoviti, da je AED defibrilator res na voljo tam, kjer ga potrebujemo.

Ravno zadnja točka je najpomembnejša za defibrilatorje v splošni rabi. Naprava se uporablja za posredovanje v primeru srčnega zastoja, takrat pa imamo le nekaj minut časa, da lahko brez hujših posledic rešimo življenje. Torej mora biti defibrilator nameščen nekje v bližini in enostavno dostopen, da ne izgubljamo časa. Odgovornost za to je seveda pri tistem, ki defibrilator kupi in nameni v javno rabo, običajno so to občine, šole, podjetja in druge ustanove. 

Prav tako mora biti AED defibrilator ustrezen za svoj namen, torej povsem pripravljen in delujoč. Čeprav ne gre za enako napravo posnema defibrilator srčni spodbujevalnik v tem, da omogoča samodejno vzdrževanje ustreznega bitja srca, kar je nujno pri posredovanju v primeru srčnega zastoja. To pomeni, da je uporaba naprave povsem enostavna, treba je le namestiti elektrode in napravo zagnati. Tako bo defibrilator srčni spodbujevalnik, ki bo ponovno vzpostavil pravilno bitje srca in preprečil hujše posledice srčnega zastoja.

Kombinacija enostavno dostopnih in samodejno delujočih defibrilatorjev je nujna, če želimo, da bo oprema dejansko služila svojemu namenu. Drugo plat pa predstavlja informiranje uporabnikov, ki morajo naprave poznati in vedeti, kdaj so uporabne. S takšnim celovitim pristopom je možno res reševati življenja, medtem ko defibrilatorji sami po sebi še niso nujno zadostna rešitev.  

Categories: Drugo