Živinorejci se pri svojem delu srečujejo z različnimi izzivi, redno seveda tudi s trdim delom. Vedno pa morajo skrbeti za dobrobit svojih živali, saj lahko le tako pričakujemo dober rezultat pri delu na kmetiji. Pri tem si lahko na srečo pomagamo z različno opremo, ki delo nekoliko olajša in zagotovi boljši učinek pri živinoreji. Uporabni so tudi kakšni manjši izdelki, ki sicer hitro uidejo pozornosti – če vemo, katere rešitve izbrati, lahko živinorejo močno poenostavimo.

Najbolj neposredno lahko na dobrobit goveda vplivamo skozi prehrano, ki je posebej pomembna pri teletih. Veliko razliko na tem področju naredi štarter za teleta, ki je zelo pomemben pri vzgoji živali. Najboljša hrana za mlada teleta je seveda kravje mleko, ki je v tem času idealno prilagojeno potrebam mladiča, a že kmalu moramo tudi sami sodelovati pri hranjenju živali – štarter za teleta zagotovi idealno kombinacijo hranilnih snovi, ki jih telički potrebujejo, tako da lahko pričakujemo optimalen prirast in odlično zdravje živali. Kakovosten štarter za teleta lahko dobimo pri različnih ponudnikih, imamo pa veliko izbire – v nekaterih primerih lahko štarter pripravimo tudi sami.

Na dobrobit živali pa lahko vplivamo tudi posredno, predvsem s tem, da dobro uredimo okolje, v katerem živali živijo. Pri tem pomagajo recimo travne rešetke, ki so predvsem na večjih in bolj obremenjenih kmetijah ključnega pomena. Travne rešetke ščitijo podlago in preprečujejo degradacijo, ki je pri redni uporabi omejenih površin neizogibna. Pri večjih obremenitvah bo podlaga hitro erodirala, poškodujemo tudi sestavo vrhnje plasti tal, zato tudi po dolgih letih okrevanja ne moremo pričakovati rasti trave ali drugih rastlin. Da bi zunanje površine kar najbolje zaščitili, uporabimo kakovostne travne rešetke. Te ponujajo nekaj dodatne strukturne stabilnosti in nosilnosti, hkrati pa omogočajo optimalno zadrževanje deževnice. Travne rešetke so seveda ključnega pomena tudi za nego urejenih zelenic, ne le pri delu na kmetiji.

Categories: Drugo