Idealno temperaturo prostorov lahko zagotovi le zmogljiva oprema, ki jo lahko uporabljamo za ogrevanje oziroma hlajenje. To ni lahka naloga, zato se bo dobro obnesla samo kakovostna oprema – pri ogrevanju so to toplotne črpalke, medtem ko za hlajenje skrbijo klimatske naprave ali hladilni agregati.

Vse je sicer odvisno od okoliščin, v katerih takšno napravo uporabljamo. V nekaterih primerih ni potrebno pretirano ogrevanje, to velja recimo za kakšne obmorske kraje in druga območja z milimi zimami. Tam je povsem zadostna že uporaba toplotne črpalke zrak voda, ki velja za najenostavnejšo izvedbo. Ta izvedba lahko zagotovi zelo dober rezultat, predvsem pa ponuja veliko glede na svojo ceno. Rešitev bo navdušila tudi tiste, ki želijo kak evro privarčevati, saj v izhodišču za nakup in vgradnjo toplotne črpalke zrak voda namenimo le kakšnega tisočaka ali dva, na dolgi rok pa omembe vrednih stroškov z ogrevanjem pravzaprav nimamo. Tako je zadovoljstvo na dolgi rok zagotovljeno, saj se bomo zanesljivo ogrevali z brezplačno energijo iz okolja. Seveda lahko pričakujemo dober učinek le v dobro izoliranih prostorih, toplotne črpalke zrak voda pa so primerne le tam, kjer zimske temperature ne vztrajajo pod lediščem. Če smo pri ogrevanju nekoliko bolj zahtevni, imamo na voljo druge izvedbe, ki lahko zagotovijo nekoliko boljšo zmogljivost, so pa seveda tudi znatno dražje.

Kaj pa hlajenje? Spet imamo na voljo več rešitev, med katerimi izbiramo glede na razmere. Klimatske naprave zadostujejo za hlajenje stanovanjskih prostorov, medtem ko lahko za zahtevnejše hlajenje poskrbijo le zmogljivejši hladilni agregati. Ti se uporabljajo v hladilnicah, predvsem v industriji in gostinstvu. Zmogljivi hladilni agregati lahko vzdržujejo temperature pod lediščem, tudi če je zunaj vroče poletje. Klimatske naprave tega ne zmorejo, a v stanovanjskih prostorih po tem tudi ni potrebe – povsem dovolj je, če lahko temperaturo uspešno znižamo za kakšnih 10 stopinj.

Categories: splošno