Sveže sadje in zelenjavo radi uživamo preko celega leta, nimamo pa vedno možnosti dobiti zares svežih sadežev. Poleg tega svežina traja le kakšen dan ali dva, pri tem pa že moramo skrbeti za to, da ne dopustimo kakšnih neugodnih vplivov, ki bi lahko živila pokvarili. Ključna je uporaba ustrezne embalaže, če želimo sadje in zelenjavo ohraniti v kar se da svežem stanju.

Embalaža za sadje in zelenjavo je seveda še posebej pomembna za tiste, ki se ukvarjajo s prodajo teh pridelkov. V tem primeru embalaža skrbi za različne naloge, ne le za ohranjanje svežine. Potrebujemo embalažo, ki je stabilna in zanesljiva, poleg tega mora pomagati pri prezentaciji in naposled omogočati enostavno prodajo. V ta namen se običajno uporablja kar plastična embalaža, ki je na voljo v različnih izvedbah in se dobro prilagaja potrebam pri pakiranju sadja in zelenjave. Najbolj značilne so plastične škatlice, ki jih uporabljamo recimo za jagode in podobne sadeže. Ima pa plastična embalaža še izjemno širok razpon in jo najdemo v mnogih drugih različicah – navsezadnje gre tudi za raznovrstne folije, ki so posebej uporabne pri pakiranju zelenjave. Embalaža za sadje in zelenjavo mora ustrezati različnim zahtevam, ki jih prilagodljivi plastični izdelki dobro naslavljajo. Ni pa plastična embalaža edina opcija.

Še posebej tam, kjer tudi embalaža igra pomembno vlogo pri prezentaciji, se pogosto uporabljajo izdelki iz drugih materialov. Zelo priljubljena je recimo lesena embalaža za sadje in zelenjavo, to so raznovrstne škatle in zaboji. Manjše škatlice lahko izdelamo iz kartona, v nekaterih primerih lahko za enostavno prenašanje uporabimo kar papirnate vrečke. Mnogi sadeži pa se najbolje počutijo v embalaži iz stiropora, to velja predvsem za občutljiv zrelo sadje, recimo kaki. Na srečo imamo na razpolago pestro ponudbo izdelkov, s katerimi lahko dobro poskrbimo za različne vrste sadja in zelenjave ter v vsakem primeru dosežemo dober učinek.

Categories: splošno