Ko se odločamo za izbiro novega ogrevalnega sistema, imamo vedno v mislih različne lastnosti in učinke, predvsem pazimo na to, da bomo lahko stanovanje zanesljivo ogrevali v vseh mogočih razmerah in nas sistem ne bo pustil na cedilu. Izberemo lahko toplotno črpalko, ki pa nima nujno prav teh prednosti – te naprave bolj izstopajo z varčnostjo in učinkovitostjo pri delovanju, torej z minimalnimi stroški na dolgi rok. Da bi zagotovili ustrezno zmogljivost, moramo premišljeno izbrati pravo napravo.

Ker imajo toplotne črpalke za ogrevanje cenik, ki pokriva različne cenovne razrede, se pogosto odločamo prav na podlagi tega podatka. Cena nam že nekaj pove, a vseeno moramo upoštevati svoje potrebe in specifične razmere v svojem stanovanju. Čisto možno je sicer, da pridejo v poštev tudi cenejše toplotne črpalke za ogrevanje, cenik je namreč v veliki meri vezan na kompleksnost opreme in zahtevnost vgradnje, ne le na zmogljivost ogrevanja.

Ugodne toplotne črpalke

Če nam je pri izbiri toplotne črpalke za ogrevanje cenik ena izmed prioritet, potem bomo gotovo brskali med cenejšimi toplotnimi črpalkami, to so toplotne črpalke zrak voda. Ne smemo sicer dobiti vtisa, da je to nižji rang toplotnih črpalk, gre le za cenejšo izvedbo v primerjavi z dražjimi in kompleksnejšimi sistemi. V praksi pa so toplotne črpalke zrak voda zelo priljubljene in se uporabljajo veliko pogosteje kot izvedbe zemlja voda in voda voda. Tako predstavljajo povsem smiselno odločitev.

Seveda pa pri izbiri cene ne postavljamo kar na prvo mesto. Tudi če se odločamo med cenejšimi toplotnimi črpalkami, je pametno premisliti o različnih možnostih. Odločimo se za kakovostno napravo priznanega proizvajalca, najbolje je izbrati kak priljubljen model, ki velja za zanesljivega. Seveda le, če se lastnosti opreme še vedno skladajo z našimi pričakovanji in zahtevami, upoštevajmo tudi možnost, da bodo razmere še nekoliko slabše kot jih morda predvidevamo.

Categories: splošno