Vsi vemo, da glavna stvar, ki jo dajemo na vroče litoželezne plošče so čevapčiči, ki se nato prijetno zapečejo in postanejo hkrati hrustljavi in sočni, ampak žar ni bil narejen samo za čevapčiče, pleskavice in ražnjiče, velikokrat lahko na njem odlično pripravimo tudi zrezke. Najbolje se na žaru obneseta govedina in svinjina, saj imata pravo razmerje proteinov proti maščobi. Načeloma se žar uporablja za pripravo kosov, ki so bolj mastni, saj se ta maščoba lahko stopi in oblije celoten kos mesa, kar mu daje sočnost, hkrati pa se žar segreje na visoke temperature in zaradi tega lahko dosežemo lepo karamelizacijo površine, ki prinese nove plasti okusa, prav tako pa je enostavno ravno prav zapeči meso, saj se zunanjost peče tako hitro, da žar nima časa izsušiti sredice, tako da lahko vedno serviramo popolno pripravljen zrezek. Z nekaj vaje seveda.

Za pristaše kuhe na vrtu so idealne zunanje letne kuhinje

Seveda nimajo vsi tako zelo radi jedi, ki so pripravljene na žaru, saj imajo vseeno nek poseben okus. Če smo večji pristaši kuhe, ki jo sicer po navadi opravljamo v notranji kuhinji, pa bi vseeno radi uživali v pripravi hrane v objemu narave pa so za nas potem idealne zunanje letne kuhinje.

Seveda postavitev zunanje letne kuhinje vzame precej več časa, kot to, da zunaj postavimo žar, vendar je za razliko od tega potrebna le ena postavitev oziroma izgradnja, potem pa lahko kadarkoli prenesemo to, kar smo nameravali pripravljati notri na svoj vrt. Nekateri se za to odločajo takrat, ko pripravljajo jedi, ki se zelo dolgo časa kuhajo in imajo lahko intenzivne vonjave, ki bi drugače pol dneva ostale v hiši, kar nekatere moti, lahko pa da uporabo zunanje letne kuhinje osredotočimo na zabavanje gostov, torej prijateljev in sorodnikom, ki so nam blizu in priredimo zabave.

Categories: splošno