Pravila, ki se tičejo obleke posameznikov so zapisana v kodeksu oblačenja, obstajajo pa prav tako pravila, ki niso zapisana nikjer.

Oblačila imajo različne pomene, kako se oblačimo pa je odvisno od okoliščin in priložnosti.

V enem dnevu je posameznik izpostavljen različnim okoliščinam in priložnostim, zato je jutranja izbira oblačil pomembna, saj nekatere okoliščine težko pričakujemo.

Kodeks oblačenja

Kodeksi oblačenja nam lahko v različnih položajih, predvsem poslovnih kar precej pomagajo. Poznamo različne dele oblačil, ki se uporabljajo v poslovne namene, na primer: frak, smoking, …

Z svojo izbiro oblačil lahko sporočamo različne dejavnike, na primer spol, zaslužek, poklic, …

V nekaterih podjetijh je kodeks oblačenja točno določen. Kodeksu, ki se tiče oblačil se pridržujejo še osebna higiena, urejena pričeska, …

Kodeks oblačenja na delovnem mestu

Kodeksi oblačenja na delovnem mestu so se skozi stoletja spreminjali, na primer: včasih so bila pravila zelo stroga in so se precej razlikovala, predvsem glede na to, ali so bila namenjena ženskam ali moškim. Včasih so bile ženske bolj omejene, nosile so lahko krila in bluze, medtem ko so moški nosili temne barve, lahko danes ženske nosijo hlače, moški pa živahne barve.

Poslovna oblačila

Poslovni dodatki, ki nas lahko v službi spremljajo so na primer poslovna torba, s katero naredimo profesionalen vtis, nakit, ki za moške največkrat pomeni ura, ter ličila.