Kolesarjenje je pogosta vrsta rekreacije, lahko pa tudi šport, kjer premagujemo razdalje in različne vzpone na kolesu.

Ker je v toplih mesecih rekreacijsko kolesarjenje zelo pogosto, sem pripravila nekaj predlogov, da bo morda nakup vašega bodočega kolesa lažji. Seveda pa se v prvi vrsti pozanimajte tudi pri prodajalcih, ki vam bodo znali zagotovo še bolje svetovati.

Kolesa delimo na več vrst:

Gorska kolesa

Gorska kolesa so primerna za kolesarjenje po naravi, saj so bolj robustna in so ustvarjena za vožnjo po neravnem terenu, na primer po gozdu in gorskih stezicah. Gorska kolesa so čisto nasprotje cestnih koles, razlikujejo pa se po širokih gumah, ki imajo grobi profil in omogočajo zanimivo terensko vožnjo.

Tudi okvir kolesa je skrbno zasnovan, saj je robusten in močen, da se med vožnjo po gozdu ne poškoduje. Gorska kolesa pa so kolesa, ki bi jih lahko imenovali kot vsestransko uporabna, saj jih lahko uporabljate za več namenov, na primer za vožnjo po cesti, gozdu,…

Gorska kolesa

Potovalna kolesa

Najpomembnejša značilnost potovalnih koles je položaj našega telesa na kolesu, ki je precej bolj pokončen in prilagojen kolesarjenju na daljše proge.

Potovalna kolesa so kot mešanica gorskega in cestnega kolesa, saj imajo srednje debele gume, ki so primerne cestnim progam, prav tako pa prilagojene za vožnjo po kamenju.

Potovalna kolesa omogočajo hitro vožnjo po ravnem in pa premagovanje različnih vzpetin.

Potovalna kolesa

Mestna kolesa

Najprimernejša so za vas, če se v službo vozite s kolesom. Zasnovana so temu namenu, saj so opremljena s strešicami, ki preprečujejo, da bi vas deževno vreme oviralo pri vožnji, prav tako večina vsebuje prtljažnik ali košaro, luči in zvonec, ki jih potrebujete za mestno vožnjo.

Mestna kolesa so primerna za vožnjo po mestu, asvaltu, zasnovana pa so tako, da imate dober pregled nad dogajanjem med vožnjo.