Pri izbiri pohištva in opreme za opremljanje delavnic, skladišč in drugih delovnih prostorov moramo imeti vedno v mislih razmere, v katerih bo ta oprema v uporabi. Seveda mislimo predvsem na obremenitve in druge grožnje, katerim bo oprema izpostavljena. Največ lahko v boju proti tem grožnjam storimo z izbiro pravega materiala, kar pa je odvisno od razmer in od vrste opreme.

Če vzamemo za primer vsestranske zabojnike, lahko hitro ugotovimo prednosti in slabosti kovine ter plastike. Najboljša izbira bo za zahtevna okolja verjetno kovinski zabojnik, ki se bistveno bolje obnese pri večjih mehanskih obremenitvah, pa tudi pri večini drugih groženj. V delavnicah lahko pride do stika z jedkimi in abrazivnimi materiali ter do drugih stikov, ki ogrožajo življenjsko dobo in funkcionalnost pohištva in opreme. Kovinski zabojnik bo takšnim vplivom brez težav kljuboval, vsekakor pa dlje časa kot plastična alternativa. Najbolj očitno prednost pa ima kovinski zabojnik v primeru, da nameravamo opremo redno uporabljati in prenašati, pri čemer pride do udarcev, padcev in splošne obrabe, kateri je plastika bolj izpostavljena kot kovina.

Vseeno pa imajo tudi plastični zaboji svoje prednosti. Ne sicer v boju proti zahtevnim razmeram v delovnem okolju, temveč na drugih področjih, ki se lahko izkažejo za pomembnejša. So bistveno cenejši, kar je pri večjih nabavah pomemben dejavnik, za enako pomembno se lahko izkaže teža – plastični zaboji so bistveno lažji, s tem tudi lažji za uporabo in prenašanje. Plastika je na nekatere grožnje bolj odporna kot kovina, kar pa je dokaj specifična prednost, ki pride v poštev le za določena delovna okolja. Tudi sicer so plastični zaboji najbolj primerni za tista delovna okolja, ki nimajo toliko neposrednih groženj in fizične obrabe opreme, tako da pridejo prednosti plastike bolj do izraza, medtem ko argumenti kovinske opreme izgubijo svojo moč oziroma pomenijo celo zadržek.

Categories: Drugo