Večina ljudi lamelne zavese najprej povezuje z nekoliko starejšimi stavbami, predvsem poslovnimi, ampak to ne zato, ker takrat ni obstajala nobena druga vrsta zaves ampak zaradi nekaj odločilnih lastnosti, ki jih naredijo primerne za prostore, v katerih ne bomo veliko pozornosti namenjali temu, kako skrbimo za senčenje.

Lamelne zavese se najbolj izkažejo v trenutkih, ko potrebujemo senčenje na velikih površinah, predvsem imamo tu v mislih visoka in široka okna, ki segajo čez velik del stene, zgoraj pa nimamo veliko prostora, za namestitev tračnic, po katerih lahko tečejo normalen zavese. Lamelne zavese so narejene iz več kosov blaga, ki so lahko narejeni iz različno tkanih tkanin in tako omogočajo različno stopnjo senčenja prostora. Tovrstne zavese lahko premikamo po tračnicah, da zakrivajo večji ali manjši del okna, prav tako pa lahko lamelne zavese obračamo in sicer tako, da se vsaka posamezna lamela zavrti za nek kot in tako znova prepuščamo v prostor večje količine svetlobe, ali pa prostor popolnoma zatemnimo, vendar je zmožnost tega odvisna tudi od tega, iz kakšne tkanine so narejene zavese.

Zunanje žaluzije ponujajo še boljšo zaščito pred sončnimi žarki

Zunanje žaluzije so primerne predvsem za tiste, ki razmišljajo o vgradnji le teh že takrat, ko se gradi ali obnavlja stavba, da lahko izberemo kasete, ki so popolnoma skrite. Zunanje žaluzije najbolj cvetijo, ko je njihova naloga intenzivno senčenje celotnega okno, torej so primerne za namestitev na oknih spalnic, kjer je pomembno da senčilo, kot so zunanje žaluzije, blokira vstop svetlobi, saj nekatere to izjemno moti med spanjem.

Vedno bolj pogosto je, da se zunanje žaluzije upravljajo iz notranjosti stavbe s pomočjo električne panele, na kateri lahko nastavimo dviganje, spuščanje ali samo preprosto obrat žaluzij, da dosežemo željeno stopnjo senčenja prostora z največjo lahkoto, saj so ta stikala vedno lahko dostopna.

Categories: dom