Obračalniki kmetu olajšajo delo. Obračalniki imajo nalogo in ta je, da enakomerno raztrosijo seno in ga enakomerno posušijo. 

V vseh industrijah in panogah tehnologija napreduje in ravno tako je v kmetijstvu. Tehnologija nam pomaga, da si delo čim bolj poenostavimo, olajšamo in ga hitreje opravimo. 

Leta nazaj so trgu predstavili navaden obračalnik, ki je obračal seno le meter ali dva v širino. To je kmetu vzelo več časa za obračanje sena, če je bil lastnik večjega travnika. Navadni obračalniki so spravili seno tudi v dolge in ravne linije, ki jih je kmet pobral z nakladalko. Lahko pa so obračalniki zgrabili seno v kopice. Te kopice so kmetu obvarovale seno pred dežjem. Seveda pa je kmet moral tudi ročno popraviti kopico, vendar si poleg obračalnika malo pomagamo tudi z grabljami.

Obračalniki niso samo navadni. Poznamo jih več vrst. Poznamo pajke, zgrabljalniki, tračni obračalniki, pick up zgrabljalniki, vrtavkasti obračalnik, in samohodni tračni obračalnik

Vrtavkasta brana je namenjena za pripravo setvenih površin

 Vrtavkasta brana kmetu pomaga doseči kar se da najboljšo možno drobljenje in mešanje travnatih, preoranih in strniščnih površin.

Vrtavkasta brana ima prav posebno zasnova in ta je, da s svojim sprednjim delom poravna površino, za tem pa z vertikalno vrtečimi zobmi rahlja plast zemlje do globine 28 centimetrov. Le z enim samim prehodom to opravi.

Vrtavkasta brana ima za dober prenos momenta in sunkov kotno gonilo vgrajene stožčaste zobnike s spiralnim ozobjem. Lahko je opremljena z letvastim ali zobatim poravnalnim valjem. 

Njen zaviralnik je odvisen od smeri vožnje. Lahko je desni in levi zamik. 

Vrtavkasta brana ima dvojno varovanje transportnega položaja pri delovni širini, ki je VKB 500. – 600.

Preprosto vzdrževanje omogoča trajno podmazan pogon vrtavk. 

Lahko se dogovorite, da vrtavkasto brano priključite tudi na prednji del traktorja. Pogoj je samo, da mora biti traktor prilagojen za to izvedbo priključka. 

Vrtavkasta brana ima masivno konstrukcijo. Narejena je iz kakovostnih materialov, ravno tako mora biti njena izdelava kakovostna. 

Categories: Drugo