Tudi pri delu na domačem vrtu potrebujemo kar nekaj opreme, ki nam delo olajša in prinaša boljše rezultate, še bolj pomembni pa so ti izdelki pri profesionalnih vrtnarjih, ki obdelujejo večje površine. V vsakem primeru moramo imeti pri roki zadosten arzenal opreme, s katero bomo kos vsakemu izzivu. Ni nujno, da gre vedno za napredne naprave, ki se ponašajo z izvrstnimi zmogljivostmi in mnogimi funkcijami. Prav tako so pomembni nekateri ročni pripomočki, ki se jih pogosto poslužujemo.

Med najbolj enostavno orodje se uvrščajo prav ročni pripomočki, s katerim opravimo večino dela. Poleg osnovnega nabora vrtnega orodja so to recimo še škarje za živo mejo, ki so nepogrešljive v primeru, da imamo opravka z okrasnimi rastlinami. Škarje za živo mejo so nadvse uporabne za oblikovanje žive meje, a še zdaleč niso namenjene le temu namenu – prav tako dobro se obnesejo pri obrezovanju in oblikovanju okrasnih dreves in drugih rastlin. Hitro se lahko prilagodimo različnim zahtevam in škarje za živo mejo uporabimo tudi v drugih okoliščinah. To je odlika ročnega orodja, ki se pogosto izkaže za zelo vsestransko.

V nekakšnem srednjem razredu po kompleksnosti najdemo raznovrstno motorno opremo. To so predvsem kosilnice, ki tudi same pokrivajo zelo širok razpon. Za domačo rabo so uporabne samohodne in nahrbtne kosilnice, so pa mnogi modeli zelo vsestranski in jih lahko s pridom izkoristimo v različnih okoljih. Zahtevnejši uporabniki bodo pri iskanju kosilnice sicer posegli že v višji rang.

Na drugem koncu spektra najdemo zelo napredne naprave, kot je vrtni traktor. To je vsestranska sedežna kosilnica za delo na večjih površinah. Vrtni traktor služi v prvi vrsti košnji večjih zelenic, lahko pa vozilo uporabljamo tudi za druge namene. Na domačem vrtu takšne opreme praviloma ne uporabljamo, vrtni traktor se ne bo tako dobro izkazal, če imamo opravka le z manjšo zelenico.

Categories: splošno