DPF filter najdemo v izpušnem sistemu dizelskega motorja. Tam igra zelo pomembno nalogo, zato tega filtra ni priporočljivo odstranjevati. Skrbi namreč za to, da v okolje ne uhajajo strupeni trdni delci, ki nastajajo pri izgorevanju dizelskega goriva. S tem je tudi sam filter lahko dokaj nevaren, če z njim neprevidno rokujemo – ker je občasno vseeno potrebno vsaj čiščenje DPF filtra, moramo biti na to dobro pripravljeni in vedeti, kako je pametno postopati. Vsekakor je najboljša rešitev ta, da obiščemo izkušenega avtomehanika, ki opravlja čiščenje filtrov. 

Odstranitev DPF filtra je lahko tvegana zato, ker se na filtru nabirajo strupene snovi. Pri odstranjevanju filtra se lahko hitro zgodi, da te snovi uidejo v okolje, predvsem je nevarno, če jih vdihavamo. Zato je priporočljivo, da kakršnokoli delo z DPF filtri prepustimo strokovnjakom, ki so za to bolje opremljeni in bolj izkušeni. Najpogosteje se opravlja čiščenje DPF filtra, kar je pametno storiti vsaj občasno, saj se trdni delci nabirajo in lahko začnejo ovirati prehod izpušnih plinov. Sicer se material pri vožnji tudi sproti topi, a ne moremo vedno računati na to, da bo možno DPF filter dobro očistiti kar na ta način. Včasih pa so s filtrom tudi druge težave, ki jih je treba nasloviti. Če koristimo profesionalno čiščenje DPF filtra, lahko pričakujemo celovito storitev, pri kateri se lahko rešijo tudi druge težave.

V nekaterih primerih je potrebna zamenjava filtra, včasih pa se priporoča celo trajna odstranitev DPF filtra. To velja predvsem za starejša vozila, pri katerih filter povzroča težave. Na voljo so tudi prilagojeni filtri, ki jih lahko uporabimo v takšnih primerih. Odstranitev DPF filtra koristi predvsem temu, da izpušni plini povsem neovirano potujejo po izpušnem sistemu. Tako lahko pričakujemo malenkostno izboljšanje delovanja motorja ter učinkovitejše delovanje pri nižjih temperaturah na dolgi rok, seveda pa ob tem onesnažujemo okolje in ogrožamo zdravje.

Categories: splošno