Ljudje se seveda na vseh področjih trudimo po najboljših močeh, da bi bili uspešni in da bi si ustvarili to, kar si želimo imeti. Velika želja je tudi po tem, da bi ustvarili svoje podjetje, v katerem bi imele izdelke, ki bi bili naš izum in bi bili ti izdelki na trgu velika prodajna uspešnica. Ko iznajdemo nek izum, je tega potrebno hitro zaščititi, da ne bi kdo drug na trgu začel služiti z našim izumom. Takoj ob izumu moramo torej oddati prijavo patenta.

Patenti v Sloveniji imajo torej dobo veljavnosti dvajset let, če njegov imetnik plačuje pristojbine za vzdrževanje. Pred iztekom devetega leta trajanja patenta mora imetnik uradu predložiti pisno dokazilo, da patentirani izum izpolnjuje vse bistvene pogoje novosti, se pravi, da je nov, na inventivni ravni in industrijsko uporabljiv. Če se dokazil ne predloži pravočasno, veljavnost patenta nepreklicno preneha po desetih letih.

Patenti v Sloveniji nam torej omogočajo, da smo lahko do dvajset let edini, ki ta izdelek na trgu ponujamo strankam in ga lahko kupijo le pri nas. Nosilec patenta lahko seveda določa, kdo lahko na trgu prodaja ta izum.

Blagovna znamka predstavlja dušo in srce vsakega podjetja

Vsi se zavedamo tega, da ima vsako podjetje na trgu neke zaščitne znake, po katerih jih lahko prepoznamo. Gre torej za blagovno znamko vsakega podjetja. Blagovna znamka je velikokrat tista, ki nas prepriča v nakup določenega izdelka, saj to znamko poznamo in ji zaupamo.

Blagovna znamka torej predstavlja dušo in srce vsakega podjetja, ki nastopa na trgu. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem. Bistveni cilj oziroma namen blagovne znamke je zagotovo prepoznavnost in pa kakovost.

Blagovna znamka je torej zelo pomemben element vsakega podjetja na trgu in tudi kakšno ime si naredi ta znamka, saj to igra veliko vlogo pri kupcih.

Categories: Drugo