Upravljanje intelektualne lastnine je v večjih podjetjih zahtevno delo, predvsem pa je pomembno, da ne pozabimo na ključne obveznosti, ki jih imamo na tem področju. To pomeni, da se pogosto splača za to delo izbrati strokovnjaka, ki lahko opravila opravi namesto nas. Zastopniki so izjemno uporabni že v samem izhodišču, pri pripravi strategije za zaščito intelektualne lastnine, še bolj pa kasneje, pri registraciji oziroma prijavi vsebin in podaljševanju zaščite.

Možnosti pri zaščiti intelektualne lastnine

Najbolj relevanten postopek za zastopnika je patentna prijava. To je postopek, s katerim zaščitimo ideje in izume, ki se uporabljajo v proizvodnji. Gre torej za vsebine, ki imajo ključno vlogo pri dejavnosti podjetja, predstavljajo pa tudi ključno konkurenčno prednost. Zelo pomembno je, da je patent ustrezno registriran in pokriva točne vsebine, ki jih želimo zaščititi, saj ne želimo tvegati kakšnih zlorab. 

Ravno zato je priporočljivo, da ta postopek opravi patentni zastopnik. Pravni strokovnjaki te vrste se dobro spoznajo na zahteve, ki jih postavlja registracija oziroma prijava patenta. Čeprav je postopek na videz dokaj enostaven in obsega le nekaj korakov, moramo biti pri prijavljanju zelo pozorni. Vsebine je treba zelo natančno opredeliti, ob tem pa moramo biti pozorni na to, da ne pozabimo na kakšne ključne izbire pri določanju zaščite za patent. Patentna prijava pomeni tudi nekaj stroškov, katerim bi se radi izognili, če niso nujni – patentni zastopnik poskrbi za to, da je prijava uspešna že ob prvi vlogi, s tem ne bo treba plačevati za popravke in ponovno prijavo.

Ukrepi v primeru kršitev

Patentni zastopnik lahko pomaga tudi kasneje. Patentna prijava ponuja le pravno podlago za reševanje sporov v primeru kršitev intelektualne lastnine, samih vsebin pa pred zlorabo ne moremo vnaprej zaščititi. Zastopnik lahko poskrbi za nadzor in ugotavljanje kršitev, še bolj koristen je pri določanju ukrepov, ki jih v primeru kršitve sprejmemo. 

Categories: splošno