Za delo na kmetiji je treba izbrati pravo mehanizacijo. Čeprav imamo na voljo precej vsestranske naprave, bodo prišli v poštev le tisti kosi, ki lahko ponudijo najboljše rezultate pri opravljanju določenih del, ki jih opravljamo na kmetiji. Uporabniki se po svojih potrebah lahko precej razlikujejo, zato ni nujno, da bo vsa mehanizacija ustrezala kar vsem uporabnikom, tudi če se ukvarjajo z isto dejavnostjo.

Predvsem mora biti kmetijska mehanizacija prilagojena velikosti posestva. Veliko specializiranih naprav imamo v segmentu ponudbe, ki cilja na najzahtevnejše kmetovalce, tiste, ki obdelujejo zelo velike površine. Te naprave seveda ne pridejo v poštev za manjše kmetovalce, tudi če ponujajo izvrstno zmogljivost in prepričljive rezultate. Treba bo izbrati opremo, ki je prilagojena uporabi na manjših površinah. Lahko pomislimo celo na najmanjše kotičke, ki pogosto predstavljajo težave in zahtevajo dodatno ročno delo – recimo košenje okoli kolov in ograj ali dreves. Kmetijska mehanizacija ne more biti prilagojena za prav vsak tak izziv, lahko pa izberemo bolj okretno opremo, ki se bo v takšnem okolju izkazala za veliko bolj uporabno.

Prav tako je pomembno, da je kmetijska mehanizacija med seboj združljiva. Najbolj neposredno je to očitno pri traktorjih, ki jih lahko uporabljamo le z opremo, ki jim ustreza, seveda pa ne smemo pozabiti tudi na morebitna druga nesoglasja. V procesu obdelave kmetijskih površin na istih pridelkih uporabljamo različne naprave, zato učinki ene vplivajo na delovanje druge. Okopalnik za koruzo bo na primer uporaben le, če smo pri sajenju koruze uporabili ustrezno medvrstno razdaljo, enako razdaljo bo morala upoštevati tudi kmetijska mehanizacija, ki jo kasneje uporabljamo za pobiranje pridelka. Hitro se lahko zgodi, da bomo morali svoje delo prilagoditi ali pa mehanizacija sploh ne bo uporabna, zato se splača dovolj pozornosti tem detajlom posvetiti že pri izbiri in nakupu te kmetijske mehanizacije.

Categories: Storitve