Streha ščiti zgradbo pod njo pred dežjem, točo in drugimi vremenskimi pojavi. Hkrati je to ključni del hiše, ki mora biti ustrezno izoliran, da se lahko prepreči izgubo toplote. Dobro izolirana streha pripomore h prihranku pri ogrevanju, a le, če je narejena pravilno in z ustreznimi materiali. Gledati je treba tudi na dejstvo, da nekateri materiali zdržijo bistveno dlje kot drugi. Mnoge strehe, ki so bile narejene površno, po nepotrebnem začnejo propadati že v roku enega desetletja. Zato je zelo priporočljivo, da se načrtovanja in izgradnje strehe lotimo premišljeno, ali pa naj nam pri tem pomagajo strokovnjaki – krovci streh.

Vrhnji del strehe prekrivajo strešne kritine vseh vrst in oblik. Mnoge strešne kritine so že v osnovi narejene za bolj enostavne objekte, pri katerih ni predvidena dolga življenjska doba. Med njih spada bitumenska lepenka, valovite plošče iz plastičnih mas in enostavni strešniki iz tanke plasti reciklirane gume. Sploh pri enostavnih manjših kmetijskih objektih, kot je na primer lopa za orodje ali pa rastlinjak, se veliko uporablja tudi polikarbonat strešne kritine. Te omogočajo zelo enostavno izvedbo del, ker so precej fleksibilne, obenem pa notranje prostore tudi dodatno izolirajo zaradi vgrajenih zračnih prekatov. Zlasti pa je dobrodošlo prepuščanje svetlobe, ki pomeni še dodaten vir dobre, sončne svetlobe, ki izrazito pozitivno vpliva na človeško počutje.

Polikarbonat kritina za streho je zaradi posebnega načina proizvodnje precej poceni, vendar ima nekatere pomanjkljivosti. Zlasti velja omeniti starostno porumenitev, ki se pojavlja pri cenejših kritinah. Kvalitetna kritina za streho ima skoraj vedno tudi posebne premaze, ki jo ščitijo pred vplivi sončnih žarkov oziroma UV svetlobe. Vseeno pa se precej več uporablja valovita kritina za streho, ki je poceni, enostavna za vgradnjo in ponuja vrhunsko kakovost po ugodni ceni. Zato je najbolj priljubljena med domačimi krovci iz slovenskega področja.

Categories: splošno