Zrak je zmes plinov, ki je izjemno pomemben za naše bivanje in obstoj. Vsa živa bitja ga vdihavamo, ne glede na to kje se nahajamo. Medtem, ko je govora o onesnaženem zraku v našem ozračju vedno več, pa mnogi pogosto pozabijo tudi na kakovost zraka v našem domu. Le ta je za udobno bivanje izjemno pomemben, zato je prezračevalni sistem z rekuperacijo danes že skorajda obvezen del vsake novogradnje.

Bistvo takšnega prezračevalnega sistema je v tem, da nam rekuperator zraka omogoča tudi vračanja toplote nazaj v prostor. Prezračevalni sistem z rekuperacijo nam tako neprestano zagotavlja svež zrak tudi takrat ko nas ni doma. Njegovo delovanje je v tem primeru manj intenzivno, a še vedno dovolj, da je kakovost zraka v dovoljenih območjih. Ker je zrak pred vstopom v rekuperator prefiltriran, je ta način prezračevanja idealen za vse alergike na prah ali pršice.

Prezračevalne naprave so ključnega pomena za učinkovito prezračevanje

Ste ugotovili, da odpiranje oken enostavno ne zadovolji vaših potreb po večji kakovosti zraka? Potem je čas, da resno razmislite o bolj učinkovitem prezračevalnem sistemu, ki bo poskrbel za dovolj učinkovito kroženje zraka in izmenjavo med dovodnim in odvodnim zrakom. Trenutno najbolj kakovostno prezračevanje nudijo prezračevalne naprave, ki jim pravimo rekuperatorji zraka. Gre za zmogljive naprave, katerih funkcija je izmenjava porabljenega in svežega zraka, ter vračanje toplote nazaj v prostor.

Izkoristek tega načina prezračevanja je odvisen od prezračevalne naprave. Najbolj kakovostni rekuperatorji zraka zagotavljajo kar 93 – 94,5% vračanje toplote nazaj v prostor, kar pomeni, da bodo naši stroški ogrevanja/hlajenja bistveno manjši. Prav tako je pomemben podatek, da so te prezračevalne naprave danes izjemno tihe v svojem delovanju in tudi energijsko izjemno varčne. Nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na filtracijo zraka, ki preprečuje vstop v prostor tudi najbolj nevarnim delcem in cvetnemu prahu.

Categories: Drugo