V stanovanju je zelo pomembno zračenje, ki vpliva na kakovost bivanja. Seveda ima pomembno nalogo pri tem tudi temperatura v stanovanjskih prostorih, a prav od ozračja je odvisno, kako se bomo počutili. Predvsem na dolgi rok so lahko ti vplivi zelo opazni, zato je smiselno že v izhodišču poskrbeti za dobro zračenje. Najlažje za to poskrbimo z vgradnjo učinkovitega prezračevalnega sistema, ki ponuja odlične rezultate. 

Na voljo imamo več opcij. Med najbolj priporočljive se uvršča prezračevanje z rekuperacijo, ki je tudi z vidika energetskega izkoristka najbolj smotrna izbira. Takšen sistem ima rekuperator zraka, ki omogoča pridobivanje energije iz odpadnega zraka, ki bi ga sicer izpustili v okolje. Na ta način lahko dosežemo zelo dober učinek in pomagamo pri ogrevanju oziroma hlajenju prostorov. Rekuperator zraka je naprava, ki z izmenjevalcem toplote pridobiva energijo iz odpadnega zraka in jo vrača nazaj v prostor. Tako ponuja odličen izkoristek energije in preprečuje nepotrebne izgube. V praksi se to kaže v odlični izkušnji in visokem udobju, pa tudi na računu, kjer bodo opazni prihranki pri hlajenju in ogrevanju doma. Rekuperator zraka je velika prednost v vsakem prezračevalnem sistemu, zato se splača premisliti o teh možnostih.

Za prezračevanje hiše pa imamo na voljo tudi druge dokaj učinkovite možnosti. Nekatere so bolj elegantne in cenejše, to recimo velja za higrosenzibilne sisteme, ki se pogosto uporabljajo v večjih stavbah. Tak sistem je zelo učinkovit in zagotavlja aktivno zračenje stavbe, ne da bi se morali ukvarjati s kakšnimi posebnimi prezračevalnimi napravami. Predstavlja odlično rešitev v primeru, da želimo nadgraditi prezračevalni sistem končanega objekta. Odlično se obnese tudi za prezračevanje hiše, kjer nismo tako zahtevni glede izkoristka energije. Predvsem je pomembno, da ponuja dobro izkušnjo in prijetno bivalno okolje, kar je seveda glavni namen, zaradi katerega prezračevanje hiše sploh opravljamo. Različni sistemi lahko ponudijo dober učinek.

Categories: splošno