Res je, da pri delu na kmetiji izstopajo predvsem traktorji in večji kosi kmetijske mehanizacije, a v resnici so ključnega pomena tudi mnogi manjši kosi, na katere pri rednem delu morda niti ne pomislimo. Gotovo pa bodo zahtevali veliko pozornosti, ko se obrabijo ali poškodujejo – da to ne bi predstavljalo težave, se splača že prej poskrbeti za redno vzdrževanje in brezhibno stanje te opreme.

Katera oprema v tem oziru najbolj izstopa? To so verjetno kardani, ki imajo izjemno pomembno nalogo pri uporabi kmetijske mehanizacije. Sami po sebi sicer ne izstopajo toliko, a ker so vsestransko uporabni, so naravnost nepogrešljivi pri praktično vsakem delu na kmetiji. To pomeni, da pridejo prav tudi rezervni deli kardanske gredi ali pa kar rezervni kardani, tako da v primeru kakšnih težav ne bo treba prekiniti dela. Kardan lahko na srečo hitro zamenjamo, prav tako nam rezervni deli kardanske gredi omogočajo enostavno popravilo, če ne pride ravno do kakšnih večjih poškodb. Seveda je možno, da se pod obremenitvami kardan tudi močno poškoduje, v tem primeru rezervni deli kardanske gredi ne bodo mogli pomagati in bo treba uporabiti nov kardan.

Ne pozabimo še na drugo opremo, ki odloča o zadovoljstvu pri delu na kmetiji. Že pri traktorjih imamo nekatere elemente, na katere postanemo pozorni šele, ko se poškodujejo. To so recimo stekla za traktorske kabine, ki imajo zelo pomembno nalogo. Če se poškodujejo ali celo razbijejo, jih bomo gotovo hitro popravili oziroma zamenjali, prej pa se z njimi ne ukvarjamo toliko. Na srečo zahtevajo stekla za traktorske kabine le osnovno vzdrževanje, če se seveda ne srečujemo s kakšnimi velikimi obremenitvami. Veliko lahko dosežemo z rednim čiščenjem, ki zagotavlja optimalno vidljivost, prav tako se prepričamo, da so stekla za traktorske kabine cela, še posebej po kakšnih udarcih.

Categories: splošno