Pri nakupu računalnika želimo svojo investicijo gotovo kar najbolje izkoristiti, torej želimo za svoj denar dobiti čim bolj zmogljivo napravo. To žal ne bo enostavno, saj so sodobni računalniki višjega ranga precej dragi, nizkocenovne opcije pa za nekoliko zahtevnejše uporabnike ne pridejo v poštev. Lahko pa najdemo nekatere ustrezne rešitve, ki ponujajo boljši izkoristek denarja.

Če pazimo na ceno, potem je gotovo boljša izbira namizni računalnik, prenosniki so namreč dražji. Seveda ni nujno, da bo vsak prenosni računalnik dražji od vsakega namiznega, ta relacija večinoma velja v istem zmogljivostnem razredu. Če izberemo namizni računalnik, lahko svoj denar bolje izkoristimo, še posebej v primeru, da se sami lotimo sestavljanja takšnega računalnika. Komponente lahko kupimo posebej, pri tem pa najdemo najboljše možne ponudbe. Ugodna cena je le ena izmed prednosti te opcije, lahko pa smo zadovoljni tudi s tem, da imamo možnost popolne prilagoditve računalnika. Tudi s tega vidika lahko svoj denar kar najbolje izkoristimo – plačujemo namreč le za tiste komponente, ki jih bomo dejansko uporabljali. Namizni računalnik je s tega vidika gotovo najboljša opcija.

Poleg kupovanja po delih pa imamo na voljo še eno alternativo, ki lahko pomeni dober nakup. To so refurbished računalniki, ki so na voljo po bistveno nižjih cenah od novih računalnikov. Refurbished računalniki so tisti, ki se ne prodajajo kot novi, niso pa pretirano rabljeni. Pogosto gre za kakšne razstavne eksponate ali neprodane zaloge, včasih tudi za vrnjene izdelke ali izdelke s poškodovano embalažo. Refurbished računalniki so pred prodajo dobro pregledani in tovarniško obnovljeni v začetno stanje, tako da v praksi niti nimajo razlik v primerjavi z novimi računalniki. Imajo pa bistveno nižjo ceno, za katero lahko dobimo zelo zavidljive izdelke. Še cenejši so seveda rabljeni računalniki, a pri teh cena ni vedno upravičena, saj ne vemo, če bomo z napravo res zadovoljni.

Categories: splošno