Gotovo želimo za svoje zobe kar najbolje poskrbeti, zato imamo pogosto opravka tudi z zobozdravniki in njihovimi storitvami. Veliko dela sicer opravimo kar sami doma, predvsem s premišljeno in uravnoteženo prehrano, izogibanjem razvadam in seveda z rednim in temeljitim čiščenjem zob. A vseeno so pregledi nujni, saj so težave skoraj neizogibne – lahko so pogojene genetsko ali izvirajo iz obrabe, lahko pa pride do kakšnih poškodb. V primeru, da pride do težav, bo treba morda koristiti tudi nekatere naprednejše rešitve s področja zobne protetike.

Na srečo imamo v tem primeru na voljo zelo dobre rešitve. Pogosto v takšni vlogi izstopa zobni vsadek oziroma implantat, ki je zelo prilagodljiv protetični izdelek, ki močno olajša rekonstrukcijo poškodovanih ali manjkajočih zob. Implantat se uporablja pri različnih zobozdravniških posegih, predvsem pri zahtevnejših rekonstrukcijah. Je pa rešitev dovolj elegantna in enostavna, da koristi tudi pri drugih popravilih, recimo pri nadomeščanju posameznih zob – če ne želimo preoblikovati ali preobremeniti sosednjih zob, lahko uporabimo implantat za boljši končni učinek. Na ta način se nam na področju zobne protetike odpira cela vrsta koristnih rešitev, ki jih lahko s pridom izkoristimo tudi v zelo zahtevnih primerih.

Med najbolj zahtevne primere se uvršča rekonstrukcija celotnega zobovja, tudi če gre za pripravo celotne proteze, kot recimo velja za storitev all on 4. Cena takšnih posegov je nekoliko višja, saj delo ni enostavno. Za all on 4 cena recimo odraža vrednost štirih implantatov, ki jih je treba namestiti za podporo proteze, prav tako je treba seveda izdelati končne protetične izdelke. Če k temu dodamo še obsežne in zahtevne storitve, je za all on 4 cena povsem upravičena – treba bo odšteti nekaj tisoč evrov, a za celotno rekonstrukcijo je to povsem razumljivo in upravičeno. V vsakem primeru je zelo dobrodošlo, da sploh imamo možnost, ki nam omogoča povrnitev funkcionalnega zobovja. 

Categories: Drugo