Robotske kosilnice so primerne tudi za delo v dežju. Nekateri modeli se bodo v primeru dežja napotili na postajo za polnjenje in končali z delom. Z napredkom tehnologije pa so proizvajalci uspeli narediti vrhunsko robotsko kosilnico, ki bo kosila tudi takrat, ko bo deževalo. Najnaprednejši modeli zmorejo kositi v vseh vremenskih razmerah.

Robotske kosilnice delo opravlja popolnoma sama. Sama pokosi travi in sama se nato vrne na postajo, kjer se pripravi na naslednjo košnjo. Vse kar moramo storiti je to, da jo sprogramiramo in že bo vse opravila sama.

Robotske kosilnice bo s pomočjo kabla, ki ga bomo namestili na našo zelenico, kosila izredno natančno, brez napak. Za seboj ne bo puščala prog in tako naša trata ne bo izgledala kot nogometno igrišče. Dobro nabrušena rezila režejo enakomerno iz vseh smeri. Ker je izredno prilagodljiva jo bomo lahko prilagodili za košnjo na različno dolžino trave, tako lahko dolžino prilagajamo glede na mesec in letni čas.

Vrtne kosilnice imajo vgrajen zračni filter

Vrtne kosilnice imajo tudi zračni filter, ki ga moramo po določenih urah delovanja pregledati in po potrebi zamenjati. Zračni filter ima je narejen iz papirnatih lamel, ki se morajo redno čistiti in vzdrževati. Kadar opazimo, da je filter obarvan temno, ga moramo zamenjati, saj je neuporaben. V kolikor pa so na njemu le nečistoče, ga lahko samo dobro očistimo.

Vrtne kosilnice po določenem času začnejo slabše rezati travo. Takrat vemo, da so rezila postala topa in da jih moramo nabrusiti. Vsi tisti ki imajo doma primerne brusilne stroje in so vešči v delu, lahko rezila nabrusijo sami. Potrebno je le previdno položiti kosilnico na bok, ji odviti vijak ter rezilo pazljivo odstraniti. Med brušenjem moramo paziti, da se rezilo ne segreje preveč. Če imamo možnost, ga med brušenjem lahko tudi večkrat ogladimo v vodi. Na koncu moramo rezilo že dodatno zbrusiti z brusilnim kamnom, da ne bi zopet prehitro postalo topo.

Categories: splošno