Ročni viličar mora biti uporabljen nadvse pazljivo. Delavec mora pri delu z ročnim viličarjem nositi delovna oblačila ter zaščitne rokavice in čevlje. To je prvi in osnovni pogoj za varno delo. Če viličar prevažamo na drugo lokacijo, ga moramo med prevozom dobro privezati, da se na ovinkih ne bi premikal in prevračal. 

Ročni viličar lahko uporabimo tudi za delo na tovornjaku, vendar pa moramo pri tem paziti, da se držimo vseh varnostnih navodil. Ročnega viličarja nikoli ne smemo puščati na klančinah, saj bi lahko zdrsel in povzročil škodo. Ko viličar vozimo po klančini, ne smemo nikoli stati pod njim. Vedno se moramo postaviti zadaj. Tako preprečimo poškodbe, ki jih lahko povzroči padec tovora. 

Ročni viličar mora biti od časa do časa tudi servisiran. Pri servisu moramo zamenjati kolesa in tudi ležaje, ki so bistveni za dobro funkcioniranje viličarja. Ko je viličar neuporabljen, mora imeti vilice vedno spuščene na tla, to je bistveno za zagotavljanje varnosti delavcev. Viličarja ravno tako ne smemo uporabljati v dežju, saj ni primeren za mokre delovna razmere. 

 

Servis viličarja zaradi menjave ležajev

Servis viličarja je potrebno opraviti vsaj enkrat na leto. Pri servisu se morajo zamenjati tisti deli, ki se med prevažanjem in transportom uničijo in obrabijo. Pri viličarjih, ki so vsakodnevno precej obremenjeni, je pomembno, da redno zamenjujemo ležaje, ki so ključni za varno delo. 

Servis viličarja mora biti opravljen zelo natančno. Pri tem serviser ne sme pozabiti na menjavo olja, ki je ravno tako ključnega pomena. Črpalka viličarja porabi kar precej olja, ki mora biti primerno za razmere v katerih se uporablja viličar. 

Servis viličarja mora biti izveden dovolj pogosto, da bo le-ta dobro deloval. Serviser nam bo tudi nabavil vse potrebne rezervne dele, s katerimi bo nadomestil obrabljene in uničene elemente, ki povzročajo težave pri delovanju. 

 

Categories: Drugo