Pri izdelavi peči, kaminov in ostalih kurišč ključni element predstavlja šamotna malta. Ta je še posebno pomembna pri zidanju oblog kaminov kot spodnjih delov dimnika, zato v Sloveniji in v Evropi njena uporaba vse bolj narašča. Priprava šamota in njena uporaba je dokaj nezahtevna. Če se odločite zanjo, boste na navodilih za uporabo našli natančna navodila, kako jo uporabiti. Šamotna malta je izredno kakovostna, njena največja prednost pa je v tem, da je odporna na izjemno visoke temperature.

Šamotna malta se pripravi enostavno, v razmerju 1:1 zmešate šamotno moko in ognje odporno glino ter dodate vodo. Mešanico nato sušite in žgete, da postane trda. Iz šamota se izdelujejo številni izdelki, ki morajo biti odporni proti visokim temperaturam, med njimi so šamotni beton, šamotno lepilo, šamotne plošče in šamotne opeke. Vsi šamotni izdelki kot šamotna malta zagotavljajo varno in nemoteno delovanje dimnika ali kamina.

Dimnik je pomemben člen ogrevalnega sistema

Ali veste, da je dimnik eden najbolj obremenjenih delov hiše? Ravno zaradi tega ga je potrebno zgraditi tako, da bo prenesel vse obremenitve, visoke temperature, vlogo, kisline, vremenske vplive in nenazadnje tudi čiščenje. Danes prevladuje predvsem dimniški sistem z dimniki iz nerjaveče pločevine. Ti so pričeli spodrivati klasični, zidani dimnik, ki je prevladoval v preteklih obdobjih. Če ste se odločili za zamenjavo ali novogradnjo, potem se pri strokovnjakih dobro pozanimajte o celoviti dimniški rešitvi.

Glede na tip novogradnje in ogrevalni sistem izberite takšen dimniški sistem, da vam bo zagotavljal osnovno varnost. Glede na vrsto goriva, s katerim boste ogrevali vaš dom, finančne možnosti, varnost in ekonomičnost, izberite takšen dimnik, ki bo najprimernejši za vas. Danes so vam na voljo številni dimniki, prav vsak od njih pa mora omogočiti učinkovito odvajanje dimnih plinov. Za dolgo življenjsko dobo dimnika in vašo varnost morate pred vsako kurilno sezono kurišče in dimnik pregledati.

Categories: splošno