Sodobne hiše so nadvse kompleksni sistemi, o katerih pravzaprav ne vemo veliko. Vodovodne cevi, električni kabli in druge napeljave so skrite v zidovih in tleh, tako da jih niti ne opazimo, pa tudi ne pomislimo nanje, dokler se ne zgodi kakšna nezgoda in se pojavijo težave. V takšnih primerih seveda moramo ugotoviti, kako težavo odpraviti, s tem pa se moramo seznaniti tudi s samimi sistemi.

Razne napeljave pa pridejo v poštev tudi v primeru, da hišo gradimo ali obnavljamo. Vedeti moramo seveda, kje bo speljan hišni vodovod, kje želimo imeti na voljo električne vtičnice, urediti je treba še kanalizacijo in razne druge sisteme. Pametno je, da pri gradnji ne zanemarimo dokumentacije in dobrih praks – tako bodo sistemi urejeni in pregledni, v primeru obnove ali servisa pa enostavno dostopni.

Vzdrževanje hišnih sistemov

Prav servis je spet dober razlog za to, da čim prej spoznamo skrite hišne sisteme. Servis peči je na primer ključnega pomena za dobro delovanje ogrevalnega sistema, pri tem pa bomo morali poznati tudi hišni vodovod oziroma toplotni sistem, če se seveda ogrevamo na ta način. Servis peči se sicer običajno izvaja na skrajnem koncu tega sistema, tako da poseganje v cevi večinoma ni potrebno, bo pa morda treba pokukati v notranjost vodovoda v primeru, da bo s pečjo kaj narobe. Prav zato pa je servis peči tudi odlična preventiva, ki pomaga pri ohranjanju optimalne pripravljenosti vseh hišnih sistemov.

Težave s hišnimi sistemi

Jasno je, da se bodo hitro pojavile velike težave, če se kateri izmed skritih hišnih sistemov začne obnašati neobičajno. Če na primer odpove hišni vodovod, pride lahko do zamakanja in celo poplave, nenazadnje je z močenjem zidov ogrožena nosilnost in strukturna stabilnost stavbe. Vsekakor gre za resne zadeve, kar je še dodaten razlog, da je pametno zelo dobro poznati hišni vodovod in druge napeljave.

Categories: Stanovanje