Lesni peleti so izdelani iz stisnjenega žaganja in imajo to prednost, da omogočajo popolno avtomatizacijo kurjenja in zato mnogo manj skrbi tekom celotne ogrevalne sezone. Ker njihova priljubljenost neprestano narašča, je tudi izbira peletov izjemno široka. Eden izmed najbolj pomembnih dejavnikov, po katerem se med seboj peleti ločijo, je vrsta lesa iz katerega so izdelani. Smrekovi peleti veljajo za ene izmed najučinkovitejših in so izdelani izključno iz lesa smreke.

Če izbiramo smrekove pelete, je pomembno, da imajo čim manj dodanih primesi, kar pomeni, da bo tudi vsebnost pepela bistveno manjša. Le ta je ključnega pomena, ko se pelete uvršča v različne kakovostne razrede, poleg tega pa so pomembni dejavniki še vsebnost vlage, mehanska obstojnost in gostota nasutja. Smrekovi peleti so danes primerni tako za kurjenje v pečeh kot tudi v kaminih, potrebno je le poskrbeti za ustrezno avtomatizacijo celotnega ogrevalnega sistema.

Drva so vse bolj priljubljen energent

Slovenija je zelo bogata z lesno biomaso, zato ni nič presenetljivega, da je kljub ob poplavi različnih energentov, ogrevanje z drvmi še vedno popularno. Edinstvenega občutka toplote, ki ga pridobimo z izgorevanjem polen, se enostavno ne da pričarati z nobeno drugo obliko ogrevanja, zato so uporabniki nad drvmi še vedno navdušeni. Dodatna pozitivna lastnost pa je, da je ogrevanje na drva danes postalo bistveno bolj preprosto kot pred leti.

Vedno večjemu povpraševanju so se prilagodili tudi ponudniki. Zato so uporabnikom na voljo drva v različnih dimenzijah in debelinah, zato lahko izbiro popolnoma prilagodijo svojim lastnim potrebam in željam. Dela za drvmi je bistveno manj, saj so nažaga na polena različnih dimenzij in debelin, potrebno je poskrbeti le za primerno suh prostor za njihovo skladiščenje. Sodobne peči so oblikovane tako, da imajo velik nalagalni prostor, zato se ni več potrebno ubadati z neprestanim dodajanjem drv na vsako uro ali dve.

Categories: splošno