Stiropor je ena izmed zelo priljubljenih opcij za izdelavo embalaže, ki jo uporabljamo za shranjevanje in predvsem prenašanje hrane. Ima namreč kar nekaj dobrodošlih odlik, ki se v tej vlogi izkažejo za zelo uporabne. Na prvem mestu je seveda toplotna izolacija, ki ohranja temperaturo vsebine, a tudi druge lastnosti stiropora so zelo prepričljive.

Najbolj koristna je stiropor embalaža za hrano torej pri shranjevanju in prenašanju jedi, ki so občutljive na temperaturo. Večino jedi je najbolje pojesti sveže, ne le zato, ker imajo sestavine v tem primeru najboljši vonj in okus, temveč tudi zato, ker so takrat prijetno tople oziroma ustrezno hladne. Če jih za dlje časa pospravimo ali prenašamo naokoli, to lastnost neizogibno izgubimo. Stiropor zelo pomaga pri ohranjanju željene temperature v notranjosti embalaže. Deluje kot toplotni izolator, tako pa onemogoča učinkovito prehajanje toplote v notranjost posode ali iz nje. Nič čudnega, da je stiropor embalaža za hrano najbolj priljubljena med dostavljavci tople ali hladne hrane, doma pa jo uporabljamo za shranjevanje pripravljenih jedi, ki jih nameravamo pojesti nekoliko kasneje ali pa morda vzeti s seboj za malico na poti.

Stiropor embalaža za hrano ima še druge prednosti – je poceni in enostavno dostopna, pa tudi nekaj izbire imamo med različnimi izdelki. Te funkcionalnosti lahko dopolni še ovijalna folija, ki doda stabilnost in zaščito embalaži iz stiropora. Ovijalna folija zagotovi, da se embalaža med prevozom ne bo odprla, kar je pri nekaterih izdelkih pogosta nevšečnost. Stiropor lahko do neke mere učinkovito obdelujemo v kakovostne izdelke, a dober pokrov posode ni vedno samoumeven. Prav tako pomaga ovijalna folija pri hkratnem shranjevanju ali prevažanju večjih količin hrane, saj moramo v tem primeru poskrbeti tudi za stabilnost tovora. So pa pri tem na voljo tudi prilagojene embalaže iz stiropora, recimo večje škatle, v katere lahko shranimo kar cele posode.

Categories: Drugo