Višinska dela so specifična vrsta del, ki se opravljajo na velikih višinah, kjer je potrebna posebna varnostna oprema. V današnjem času, ko se vse več gradi, je tudi za višinska dela potrebna optimizacija, da se lahko v kratkem času naredi čim več brez žrtvovanja varnosti. Zato so se v zadnjih desetletjih uveljavili teleskopski viličarji brez kabine, ki so namenjeni specifično za višinska dela. 

Teleskopski viličar brez kabine je posebna enota, ki je sestavljena iz treh delov. Šasija viličarja predstavlja srce stroja; v njej je motor, oljne črpalke, elektronika za krmiljenje, rezervoarji za olje in posebne hidravlične noge za večjo stabilnost. Šasija je seveda v osnovi premična s precej trdimi kolesi na hidrostatski pogon, ki omogočajo učinkovito premikanje stroja na želeno mesto. Hidravlične noge pa se po potrebi raztegnejo in oprejo v tla, tako da se lahko zagotovi veliko večjo stabilnost viličarja. 

Glavni del, ki ga vsebuje teleskopski viličar, je seveda teleskopska roka za dvig ljudi in materiala na določeno višino. Viličar ima velike rezervoarje za olje, tako da lahko z dolgimi hidravličnimi valji raztegne teleskopsko roko do poljubne višine in jo v zglobih tudi premika. Prvenstveno je tak viličar namenjen dvigu ljudi, zato ima po navadi na koncu teleskopske roke varnostno ploščad z ograjo, na kateri so nameščene komande za nadzor stroja. Upravljavec, ki upravlja viličar, mora le zlesti na ploščad, od koder lahko nato dostopa do vseh hidravličnih komand. 

Delo s teleskopskim viličarjem lahko bistveno pohitri mnoga višinska dela, med katera spadajo čiščenje oken, izdelava fasade, montaža žlebov in druge napeljave, poslikava zidov, pa tudi obrezovanje dreves in popravila streh. Mnoga podjetja teleskopske viličarje tudi izposojajo, saj je njihovo upravljanje zelo enostavno, hkrati pa se višinska dela ne opravlja tako pogosto, da bi vsako gradbeno podjetje potrebovalo svojega viličarja.

Categories: splošno