Viličarji so vsestransko uporabni, a pomembno je, da se v izhodišču omejimo na naprave, ki odgovarjajo določenim zahtevam pri posamezni nalogi. Predvsem moramo biti pozorni na to, da izberemo napravo, ki se bo dobro znašla na podlagi, po kateri nameravamo voziti. Viličarji so namreč prilagojeni različnim podlagam, na voljo so različne gume za viličarje, prav tako pa so na voljo tudi posebne terenske izvedbe na gosenicah. Ker so ti viličarji pogosto zelo prilagojeni prav posebnim okoliščinam, moramo pazljivo izbrati primerno napravo, v nasprotnem primeru nam viličar ne bo prav nič pomagal.

Za vožnjo po utrjenih in urejenih površinah so na voljo viličarji, ki so prilagojeni za uporabo v skladiščih in podobnih okoljih. Gume za viličarje so v tem primeru gladke, običajno imajo te naprave manjše kolesa in se zelo elegantno prevažajo po urejenih površinah. Povsem drugače pa je pri delu na terenu, še posebej tam, kjer ne moremo vedno računati na utrjeno površino. Tam bodo prišle bolj do izraza gume za viličarje z globljim profilom, običajno imajo ti viličarji tudi večja in širša kolesa. Najbolje pa se bo na terenu obnesel terenski viličar, ki je prilagojen prav za takšno okolje. Takšni viličarji imajo običajno gosenice, ki bolje porazdelijo obremenitve in ne pritiskajo na površino v tolikšni meri kot kolesa oziroma gume za viličarje. Tako je terenski viličar bistveno bolj uporaben na neutrjenih površinah, kjer lahko prevaža tudi večje tovore. Pogosto je tak viličar kar edina smiselna možnost, saj ne moremo pričakovati, da se bo na takšni podlagi dobro obnesel viličar z gumami.

Terenski viličar lahko najdemo v različnih izvedbah, tako da se lahko s takšno opremo lotimo različnih nalog na terenu. Pogosto so to teleskopski viličarji, ki veljajo za zelo vsestranske, imamo pa seveda na izbiro tudi razne druge izvedbe s prilagodljivimi vilicami in drugimi dobrodošlimi funkcionalnostmi. 

Categories: splošno