Če se lotevamo tiskanja knjige, smo postavljeni pred velik izziv – gre namreč za zahteven projekt, ki ni enostaven niti za profesionalne tiskarje. Če so ti vajeni tiskanja drugih tiskovin, recimo letakov, plakatov in drugega promocijskega gradiva, morda niti nimajo opreme, ki bi omogočala izdelavo celotne knjige. Zato moramo poiskati izvajalca, ki bo ugodil vsem zahtevam, ki jih imamo pri tem projektu. To bo bržkone profesionalna tiskarna, ki se lahko loti različnih opravil.

Seveda je pomembno tudi to, za kakšno knjigo pravzaprav gre in kakšen rezultat pričakujemo. V nekaterih primerih smo povsem zadovoljni s knjigo, ki bolj spominja na kakšno brošuro – to je lahko dobra rešitev, če nimamo veliko vsebine in bi radi koristili elegantno ter cenovno ugodno rešitev. A pogosteje želimo tisk knjige opraviti tako, da bo končni izdelek primeren za prodajo in se bo lepo znašel tudi na knjižnih policah ob drugih literarnih delih. Na to, kakšen bo končni rezultat, sicer vpliva veliko dejavnikov, a gotovo ima svoj vpliv tudi tiskarna, ki opravi pomembno delo pri izdelavi knjige.

Priprava knjige za tisk

Izredno pomembno delo je že priprava knjige za tisk. V ta proces so vključeni različni akterji, tako na strani založnika kot na strani tiskarja. Besedilo mora biti ustrezno opremljeno z vsemi drugimi nujnimi elementi, časa za prilagoditve ni več, ko dokument oddamo v tisk. Nekatere prilagoditve sicer lahko izvede tudi tiskarna sama, ki poskrbi, da je dokument v skladu z zahtevami in omejitvami naprav, ki se bodo uporabljale za tiskanje. Gotovo pa tisk knjige že prej, pa tudi kasneje zahteva še veliko dela. Sam tisk običajno ni največji problem, nenazadnje lahko na papir tiskamo tudi doma, zahtevnejša naloga je vezava v kakovosten končni izdelek. Za tisk knjige se zato splača izbrati dobrega izvajalca – v poštev pride le izkušena tiskarna, ki ima dobre reference na tem področju.

Categories: Storitve