S toplotnimi črpalkami ogrevamo vse več domov, prav tako pa so primerne za pripravo tople sanitarne vode. Njihova največja prednost je v tem, da izkoriščajo toplotne vire iz okolja, kot so na primer zemlja, voda in zrak. Med temi viri, je najbolj učinkovita toplotna črpalka voda – voda, a zahteva tudi bistveno večjo investicijo, zato se uporabniki najpogosteje odločajo za toplotno črpalko zrak – voda.

Pomembna karakteristika, ki jo ima vsaka toplotna črpalka, je grelno število ali COP, ki nam pove razmerje med pridobljeno toplot in porabljeno električno energijo, in je glavni pokazatelj energetske učinkovitosti toplotne črpalke. Njegove vrednosti se običajno gibljejo med 3 in 5, kar pa je odvisno tudi od vrste toplotne črpalke in izbranega vira toplote iz okolja. Dejstvo je, da je ogrevanje s kakovostno toplotno črpalko danes izjemno ekonomično, saj lahko z njo ogromno prihranimo pri stroških ogrevanja. 

Toplotna črpalka zrak – voda nudi številne različne izvedbe

Toplotna črpalka zrak – voda je najbolj razširjen model toplotnih črpalk pri nas, saj je cenovno najbolj dostopna. Zato je na tem področju zaznan ogromen napredek, rezultat katerega so vedno bolj zmogljive in prilagodljive toplotne črpalke zrak – voda. V osnovi poznamo split sistem toplotne črpalke zrak – voda, ki je sestavljen iz zunanje in notranje enote, če pa ima toplotna črpalka le eno enoto, pa govorimo o monoblok sistemu toplotne črpalke.

Glede na namen je toplotna črpalka zrak – voda lahko nizkotemperaturna in tako primerna bolj za talno ogrevanje, ali pa visokotemperaturna in namenjena radiatorskemu načinu ogrevanja. Vse pogostejši so tako imenovani hibridni sistemi, ki omogočajo, da se v notranjo enoto namesto električnih grelcev namesti plinski kondenzacijski kotel in tako omogoča izkoriščanje dveh energentov hkrati. Ker nam toplotna črpalka zrak – voda danes nudi toliko različnih možnosti izvedbe, je priporočljivo, da se pred njeno vgradnjo posvetujemo s strokovnjaki na tem področju.

 

Categories: splošno