Ste se že kdaj spraševali, zakaj mora biti elektro omarica v vašem domu? Čeprav se na prvi pogled njena vloga ne zdi tako pomembna, pa je dobro vedeti, da je to eden od najbolj pomembnih elementov elektroinštalacij, ki poskrbi za večjo varnost v vašem domu. Če je vezava elektro omarice strokovno izvedena, potem se bodo varovalke ob preobremenitvi izklopile, to pa bo preprečilo večje poškodbe na vaših električnih napravah.

Elektro omarice so običajno nameščene v vsaki etaži, saj so nekakšno vozlišče vseh elektroinštalacij, ki potekajo v določeni etaži. Če je vezava elektro omarice pravilna, potem so iz nje speljani posamezni razvodi po celotnem stanovanju na takšen način, da ne pride do preobremenitve posameznega tokokroga. Za to lahko poskrbi le izkušen elektroinštalater, ki s svojimi izkušnjami in znanjem poskrbi, da ne pride do kasnejših težav in komplikacij, predvsem pa, da je pretok električne energije nemoteno.

Elektro inštalacije omogočajo različne možnosti izvedbe

Življenja brez elektrike si danes težko predstavljamo, saj smo od nje močno odvisni. Električna energija namreč poskrbi za nemoteno delovanje mnogih naprav, ki so ključnega pomena za naše bivanje in delovanje na tem planetu. Zato so elektro inštalacije obvezen del vsakega objekta, če želimo, da bomo lahko izkoriščali električno energijo, ki prihaja iz omrežja. Pri tem je ključnega pomena, da se elektro inštalacij lotimo načrtno in jih prepustimo strokovnjakom na tem področju.

Izvedba elektro inštalacij je najbolj odvisna od tega, v kateri fazi je projekt. Če gre za novogradnjo, potem se že v začetnih fazah gradnje elektro inštalacije najpogosteje nameščajo pod omet ali v omet ter v beton. Kadar gre za prenovo ali pa v primeru vlažnih prostorov, so elektro inštalacije lahko nadometne, v današnji vse pogostejši suhomontažni gradnji pa se jih namešča tudi v votle stene. Za industrijske namene se običajno uporabljajo instalacijski kanali.

Categories: splošno