Kmetijska mehanizacija mora biti dobro pripravljena na mnoge obremenitve in obrabo, ti učinki pa se skozi leta uporabe le kopičijo. Ravno zato je smiselno že v izhodišču preveriti možnosti vzdrževanja in servisiranja, saj lahko na ta način uspešno podaljšamo življenjsko dobo mehanizacije in seveda izboljšamo tudi uporabno vrednost teh naprav. To storimo najprej tako, da izberemo kakovostne izdelke priznanih proizvajalcev – ti bodo imeli na razpolago potrebne rezervne dele in servisne storitve pri pooblaščenih strokovnjakih.

Najbolj relevantni so verjetno rezervni deli za traktor, ki pridejo še kako prav povsod, kjer delamo s kmetijsko mehanizacijo. Traktor mora biti vedno v optimalni formi, če ne tudi mehanizacije ne moremo uporabljati. Razpoložljivost nadomestnih delov je odvisna od mnogih faktorjev, seveda pa bodo najbolj enostavno dostopni rezervni deli za traktor, ki je dovolj priljubljen, da je po rezervnih delih in servisnih storitvah veliko povpraševanja. Z izbiro takšnega traktorja že v izhodišču zagotovimo zanesljivo delovanje, ko se s starostjo in obrabo začnejo pojavljati težave, pa lahko računamo na podaljšano življenjsko dobo, ki jo prinesejo rezervni deli za traktor.

Tudi druga mehanizacija si zasluži pozornosti. Takoj pridejo na misel rezervni deli BCS kosilnic, ki ključno prispevajo k slovesu neuničljivosti, ki ga imajo te kosilnice. Rezervni deli BCS pogosto omogočajo zelo enostavno popravilo kosilnice, to lahko opravimo kar v domači delavnici. Kar težko si je predstavljati, kakšni vplivi bi lahko to kosilnico povsem uničili – ima namreč le osnovne sisteme, ki delujejo zanesljivo in so dovolj vzdržljivi, da se lahko soočijo tudi z večjimi obremenitvami. Najpogostejši rezervni deli BCS so tisti, ki jih lahko enostavno zamenjamo in na dolgi rok niso zelo ključni za delovanje same naprave. To so predvsem noži, ki se lahko hitro skrhajo ali zlomijo, če naletimo na kakšne vsiljivce v visoki travi, lahko pa zamenjamo kar celo koso.

Categories: splošno