Pogosto je sedenje zelo udobno, a kaj, ko včasih nimamo druge izbire kot da na zadnji plati obsedimo več ur. Takšno početje zdravju prav nič ne koristi, še posebej ne na dolgi rok, če v sedečem položaju preživimo večino svojih delovnih dni. Najbolj očitne so nevarnosti za tiste, ki sedijo pri delu, saj to pomeni osem ur sedenja na dan, smiselnih alternativ pa pravzaprav ni. V tem primeru je treba poskrbeti vsaj za to, da za sedenje uporabimo primeren stol – pisarniški z visokim naslonom in podporo za glavo.

Za mnoga delovna mesta pridejo v poštev le namenski pisarniški stoli, ki so na srečo pogosto na voljo v ergonomskih izvedbah. Čeprav to ni rešitev, lahko ergonomski stol bistveno omili posledice dolgotrajnega sedenja. Vsak stol, pisarniški ali drug, mora biti za dolgotrajno sedenje posebej prilagojen, zato je pri izbiri smiselno pobrskati prav po ponudbi ergonomsko oblikovanih izdelkov.

Dolgotrajno sedenje najbolj škodi hrbtenici, ni pa to edini pomislek – tudi drugi deli telesa so lahko obremenjeni, predvsem sklepi v nogah in rokah, pa tudi vrat. Ne samo, da mora biti namenjen stol pisarniški rabi in ustrezno oblikovan, temveč ga moramo tudi pravilno uporabljati, če želimo udobno in zdravo sedeti.

Nekateri stoli preprosto ne omogočajo zdravega sedenja. To so recimo barski stoli brez podpore za hrbet, na katerih je položaj hrbtenice običajno zelo slab. Barski stoli si zaslužijo omembe zato, ker lahko tudi na njih presedimo dlje časa, zato imajo vpliv na zdravje. Ni nujno, da vsak stol takšne vrste predstavlja grožnjo za zdravje pri dolgotrajnem sedenju – tudi nekateri barski stoli so premišljeno ergonomsko oblikovani, čeprav še vedno ne morejo zagotoviti popolne podpore hrbtenici in glavi. Najbolje je, da uporabo teh stolov preprosto omejimo, kar je na srečo nekoliko lažje kot pri pisarniških stolih, saj v službi običajno nimamo izbire.

Categories: Stanovanje