Ogrevanje in hlajenje stanovanja je zahtevna naloga, ki jo lahko zaupamo le zmogljivi opremi. Ravno za takšno delo potrebujemo večje naprave, ki imajo tudi večjo porabo energije. Gre za ključne hišne sisteme, zato pri izbiri ne smemo sklepati kompromisov. Na srečo imamo na voljo kar nekaj izbire, tako da se lahko prilagodimo raznovrstnim potrebam.

Toplotne črpalke

Za ogrevanje so zelo priljubljene toplotne črpalke. Te odlično delujejo v različnih ogrevalnih sistemih, predvsem visokotemperaturna toplotna črpalka lahko ponudi zelo dober učinek – uporabljamo jo namreč tudi pri radiatorskem ogrevanju, ki potrebuje nekaj več energije. Visokotemperaturna toplotna črpalka je praviloma najboljša izbira, saj smo s takšno opremo najbolj prilagodljivi. Koristili bomo lahko nekaj dodatne zmogljivosti, zelo dobrodošlo pa je seveda tudi to, da je oprema pripravljena na različna grelna telesa. Če imamo nizkotemperaturni sistem, potem visokotemperaturna toplotna črpalka seveda ni potrebna, izberemo lahko varčnejšo različico, ki bo na dolgi rok ponudila boljši izkoristek in nižje stroške. Nizkotemperaturne toplotne črpalke se uporabljajo predvsem v kombinaciji s talnim gretjem.

Klimatske naprave

V poletnem času potrebujemo opremo za hlajenje doma, če želimo bivati v prijetno svežih stanovanjskih prostorih. Tudi pri tej nalogi imamo na izbiro nekatere priljubljene opcije, ki so skorajda samoumevne, saj ponujajo prav tiste prednosti, ki jih na tem področju najbolj cenimo. To so seveda klimatske naprave, ki svoje delo odlično uporabljajo. Načeloma sicer nimajo tako zahtevne naloge kot toplotne črpalke, a vseeno potrebujemo za vzdrževanje prijetne temperature dobro klimo. Pri izbiri klimatske naprave smo pozorni na zmogljivost, a tudi na druge lastnosti, ki vplivajo na končno izkušnjo pri uporabi te opreme. V poštev pridejo tudi tiste lastnosti, ki na prvi pogled ne izstopajo, na primer glasnost delovanja, možnosti upravljanja na daljavo, nočni način in podobno. Splača se investirati v nakup kakovostne klimatske naprave, ki bo močno izboljšala kakovost bivanja v poletnih dneh.

Categories: splošno