Najhujši del izgube zoba ali dela zoba je to, da si kar naenkrat ne upamo več pokazati nasmeha in velikokrat lahko to močno vpliva na naše duševno zdravje, še posebej, če nismo pripravljeni na to, da se novi zobni implantati hitro vstavijo in moramo več mesecev hoditi po svetu z očitno luknjo v zobovju. Ta problem ni tako očiten, če izgubimo zob, ki ni takoj viden, ampak je vseeno lahko izguba travmatična tudi zato, ker ne moremo normalno ugrizniti, torej lahko začnemo narobe žvečit hrano, kar lahko pri slabem stanju zob pusti trajne posledice.

Zobni implantati, ki se lahko namestijo v zelo kratkem času od izgube zoba so torej dobri tako za psihološko stanje bolnika, kot tudi zdravje njegovega zobovja, zato moramo biti pozorni, da se zobni implantati namestijo takoj, ko se lahko. Z bolj moderno tehnologijo je prišlo celo do tega, da obstaja možnost, da se namesti v čeljust del implantata, na katerem kasneje sedi krona že takoj od odstranitvi zoba, saj z novejšimi metodami ni potrebno prej dodajati kostne mase.

Zobna protetika je nekaj, kar večina asociira z visoko starostjo, vendar so delni popravki pogosti tudi pri mladih

Veliko mladih, ki se ukvarja na primer z borilnimi športi, lahko izgubijo zob s tem pride potreba po tem, da se namesti zobna protetika. Prav tako se lahko zgodi, da je zob bolan, ne glede na starost v kateri se nahajamo in za izgubo ni vedno kriva zobna gniloba. Najbolj obsežna zobna protetika je polna proteza, vendar je družina veliko bolj razširjena kot le to. Zobna protetika je lahko tako majhna kot nadomestitev samo enega zoba, pogosti pa so tudi mostički, ali delne proteze, kjer se v zobovje namešča po nekaj zob hkrati ali pa samo zgornje ali spodnje zobovje. Najpomembnejša stvari pri nošenju protetike je to, da skrbimo za primerno higieno.

Categories: splošno